IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Обмислят реализиране на публично-частно партньорство с европари

В бъдеще би трябвало да се прецени по какъв точно начин при да се съчетаят интересите на държавата и частните компании

15:12 | 06.03.09 г.
Автор - снимка
Създател
Обмислят реализиране на публично-частно партньорство с европари

Европейската комисия и България обмислят възможността големи инфраструктурни проекти, главно пътни, които са одобрени за финансиране чрез евросредства, да бъдат реализирани чрез публично-частно партньорство (ПЧП).

Това съобщи по време на конференция за инвестициите в България Добринка Кръстева, експерт от „Управление на средствата от ЕС” в Министерството на финансите. Тя подчертава, че темата е много сложна и вероятно ефективното приложение на схемата ще започне да се осъществява чак през следващия програмен периода на оперативните програми (ОП), т.е. след 2013 г.

Сега по ОП „Транспорт” по големите проекти, свързани със строителството на пътища и жп-линии, бенифициент е държавата. В бъдеще би трябвало да се прецени по какъв точно начин при подобни проекти да се съчетаят интересите на държавата и частните компании (ако има интерес за участие от тяхна страна). Трябва да се решат въпроси като това кой да се счита за основен бенефициент на евросредствата, чия ще бъде собствеността върху построения обект, как точно ще се разпределят приходите (например от пътни такси) и т.н.

Освен това трябва да се има предвид, че частните фирми по принцип изявяват желание за участие в проекти, след осъществяването на които приходите са гарантирани (или поне така да сочат плановете). А и при строежа на пътища би трябвало за има точна система за отчитане на трафика и съответно на приходите от съоръжението и на периода на изплащането му.

Тъй като реализирането на големите проекти трае поне няколко години, а евросредствата по сегашните правила се усвояват за период до 3 години от сключването на договора по одобрения проект, се обмисля и вариантът одобрените средства по дадения проект в посочения срок да се преведат в своеобразен фонд, от който да се отпускат на изпълнителите на проекта за по-дълъг срок.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:25 | 20.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още