IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Отварят оси по оперативните програми за около 2 млрд. евро през 2009 г.

По ОП „Транспорт“ се предвижда да бъдат отворени оси на обща стойност 1,3 млрд. евро, а по ОП „Конкурентоспособност“ - за 296 млн. евро

16:59 | 25.02.09 г.
Автор - снимка
Създател
Отварят оси по оперативните програми за около 2 млрд. евро през 2009 г.

По всички оперативни програми (ОП) през 2009 г. се предвижда да бъдат отворени нови оси и съответно мерки на обща стойност около 2 млрд. евро, заяви вицепремиерът Меглена Плугчиева по време на обсъждането на вота на недоверие към правителството.

По ОП „Транспорт“ се предвижда да бъдат отворени оси на обща стойност 1,3 млрд. евро, а по ОП „Конкурентоспособност“ новите оси ще бъдат на стойност 296 млн. евро.

Плугчиева посочи още, че по нейно разпореждане е създадена работна група, която да внесе изменение в процедурите за кандидатстване по програмата за развитие на селските райони, която е с ресурс до 2013 г. в размер на 3,2 млрд. лв.

Към момента по тази програма са подадени над 4500 проекта и администрацията не е в състояние да ги обработи в срок до три месеца, заяви Плугчиева. Затова едно от предложенията за опростяване на процедурите за кандидатстване ще бъде проектите на по-ниска стойност да се обработват на местно ниво, а не всички да отиват в централната администрация.

По последни данни по всички оперативни програми са сключени договори за общо 2,56 млрд. лв., като отворените оси по всички ОП са 28 от общо 44, съобщи Плугчиева. Тя подчерта, че трябва да се има предвид, че в края на годината ЕК ще извърши т.нар. преглед за съответствие на оперативните програми, който се прави в края на тригодишния период на усвояване на еврофондовете, за който страната ни разполага със средства в размер на 3 млрд. евро. Най-важното при този преглед, поясни Плугчиева, са работата на контролния одитен орган по ОП към Министерство на финансите и работата на информационната система за контрол и управление на ОП, с която се цели отчетност на договорите и плащанията, предотвратяване кандидатстването с един проект по повече от една програма и др.

За тази година има разрешение за увеличение на авансовите плащания, което за ОП „Транспорт“ е от 10 на 15 на сто от стойността на проекта, а специално за НАПИ – до 20 на сто. Авансовите плащания за общините са до 30 на сто от стойността на проекта, припомни Плугчиева.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:30 | 24.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още