IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

ЕБВР финансира строителството на водни и вятърни електроцентрали у нас

За 2006-2008 ЕБВР е отделила за финансирането на проекти за енергийна ефективност, включителни и в България, 5 млрд. евро

16:41 | 24.02.09 г.
Автор - снимка
Създател
ЕБВР финансира строителството на водни и вятърни електроцентрали у нас

Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) финансира строителството на общо 60 мегавата малки водни и вятърни електроцентрали в България, информира Милко Ковачев, главен съветник „Енергетика и природни ресурси” в ЕБВР (Лондон) и бивш министър на енергетиката, по време на Енергийна конференция за Югоизточна Европа, проведена в София.

По думите на Ковачев финансирането на проекти за производство на електроенергия от възобновяеми енергийни източници (ВЕИ) и на проекти, свързани с повишаване на енергийната ефективност, са едни от основните приоритети на банката. Така например за периода 2006/08 г. първоначално банката е предвиждала да отдели за проекти за енергийна ефективност 1,5 млрд. евро, а финансирането по това направление, включително и за България, е достигнало 5 млрд. евро.

Във връзка с финансирането на проекти по време на икономическата криза Милко Ковачев посочи, че напоследък търговските банки по-трудно отпускат кредити, а пък от своя страна ЕБВР няма практиката сама изцяло за кредитира реализирането на даден проект. Обикновено, при вложени от страна на ЕБВР 1 млн. евро, допълнително се мобилизират средно по още 3,1 млн. евро от частни фирми или банки, докато сега този процес е затруднен.

Във връзка с много актуалния напоследък въпрос за квотите за вредни емисии, ЕБВР и ЕИБ наскоро са създали съвместен фонд, разполагащ със 190 млн. евро, който да спомага за развитието на този вид пазар, съобщи още главният съветник от ЕБВР.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:39 | 30.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още