IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Удължават срока за използване на средствата по структурните фондове

От ЕК подчертават, че всичките им усилия са насочени към това всяко евро от структурните фондове да се похарчи ефикасно

15:55 | 24.02.09 г.
Автор - снимка
Създател
Удължават срока за използване на средствата по структурните фондове

В отговор на финансовата и икономическа криза еврокомисарят по регионалната политика Данута Хюбнер обяви пакет от мерки на Европейската комисия, които целят да дадат на страните членки повече свобода при използването на структурните фондове, съобщиха от комисията.

Промените удължават крайния срок за използване на средствата по структурните фондове за периода 2000-2006 г.

Във връзка с удължаването на срока за проекти и плащания с шест месеца до 30 юни 2009, Данута Хюбнер коментира: „Всичките ни усилия са насочени към това всяко евро от структурните фондове да се похарчи ефикасно. Приспособяваме кохезионната политика за справяне с новите икономически реалности и за да позволи на страните членки да оптимизират европейските средства като отлично антикризисно лекарство“.

Удължаването на срока засяга четири структурни фонда: Европейският фонд за регионално развитие (ERDF), Европейският социален фонд (ESF), Европейският фонд за управление и гарантиране на земеделието (EAGGF) и Финансовият инструмент за управление на риболова (FIFG).

По този начин страните членки ще имат възможност да реализират повече проекти. Комисията отправя призив страните да се фокусират върху секторите и мерките с висока възвръщаемост като инвестиции в енергийна ефективност и подкрепа за зелените технологии.

Общо за периода 2000-2006 г. средствата, определени за страните членки, са в размер на 257 млрд. евр. Досега са изплатени 225 млрд. евро, или 87,5% от всичките предвидени средства.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:30 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още