IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

ЕС подпомага финансово производството на биоенергия

Инсталация, която преработва земеделски продукти може да е за производство на енергия за задоволяване на собствени нужди, но може и (или) енергията да е за продажба

17:58 | 13.02.09 г.
Автор - снимка
Създател
ЕС подпомага финансово производството на биоенергия

Изграждането на инсталации за производство на биогорива може да бъде подпомогнато с европейски средства по Програмата за развитие на селските райони, стана ясно от презентацията на Димитър Ванев, началник „Конкурентоспособност на земеделието и горското стопанство" в Министерството на земеделието по време на проведената днес в София конференция на тема „Климатичните промени и земеделието”.

За целта съответната инсталация, която преработва земеделски и горски продукти (маслодайни култури, дървесина и др.), може да е за производство на енергия за задоволяване на собствени нужди, но може и/или енергията да е за продажба (само за малки инсталации).

Финансовата помощ за малки и средни предприятия по мярката „Добавяне на стойност към земеделски и горски продукти” е 50% от стойността на проекта, а за междинни предприятия (по-големи, но не крупни) – 25%. Минималната стойност на един проект би трябвало да е 10 хил. евро. Максималният размер на финансова помощ, който би могъл да получи един кандидат за три години по одобрени проекти за производство на биоенергия, е 4 млн. евро.

Когато бенефициенти са земеделски производители в селски райони по мярката „Разнообразяване към неземеделски дейности”, максималната субсидия не трябва да надвишава 70% от стойността на проекта (който трябва да е на стойност поне 5 хил. евро), а в абсолютно изражение – до 200 хил. евро за 3 години.

По тази мярка стопаните, чиято основна дейност е свързана със земеделието, могат да произвеждат биогорива и електричество от възобновяеми енергийни източници за собствени нужди, както и за продажба, когато инсталацията е с мощност до 1 мегават.

При изграждане или рехабилитация и оборудване на инсталации за производство на топлинна или електрическа енергия за сгради общинска собственост от самите общини, а също така при изграждане на разпределителна мрежа за биогорива или произведена от биомаса или други възобновяеми енергийни източници, максималната субсидия също е 200 хил. евро за 3 години, но в случая (при малки проекти) общинският проект може да е субсидиран 100%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:44 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още