IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Erste Group ще подпомага икономиката на ЦИЕ с инфраструктурни проекти

Финансовата институция ще създава работни места и ще поставя здрави основи за времето след кризата

15:34 | 09.02.09 г.
Автор - снимка
Създател
Erste Group ще подпомага икономиката на ЦИЕ с инфраструктурни проекти

Австрийската компания Erste Group ще поеме финансирането на огромни инфраструктурни обекти в Централна и Източна Европа (ЦИЕ) чрез своите дъщерни дружества. По този начин ръководителите й се надяват да създадат работни места, с което да подкрепят икономиките в региона и да поставят здрави основи за развитие след края на кризата, съобщава Wirtschaftsblatt.

„По този начин искаме да стимулираме икономиките в региона. Делът на това направление в цялостния обем на финансиранията ни ще нарасне“, заявява Вернер Вайс-Раабл, ръководител на поделението за инвестиции в инфраструктура на компанията. „Този растеж трябва да компенсира спада в търсенето на други видове кредитиране в Източна Европа“, смята специалистът.

Компанията се надява да финансира големи проекти, с които рецесията да бъде отслабена, и на тази база да бъде поставена солидна основа за бъдещ растеж. „Мултипликаторите са високи, а ефектите за икономиките са големи“, смята за инвестициите в региона Вайс-Раабл.

Изграждането на проекти в сферата на енергетиката също попада в полезрението на Erste Group. Сред тях са строежът на вятърни паркове, газохранилища и други подобни. Чрез своите дъщерни компании финансовата институция е готова да отдели средства и за строеж на социални институции като детски градини и болници.

В своите опити за по-мащабно навлизане в ЦИЕ банката не се стреми към цялостно финансиране на проекти. Според плановете част от средствата трябвало да дойдат от ЕС, който цели осъществяването именно на инфраструктурни проекти. Друга част се очаква да дойде от частни кредитори и инвестиционни инвеститори като пенсионните фондове, както и от самите държави от региона.

Банката ще направи опит да поеме финансирането на най-големите проекти във всички страни от ЦИЕ, където е представена. Най-големи надежди Вайс-Раабл възлага на Румъния, където има необходимост от реализирането на много ключови обекти – от улици до инфраструктура за комуналните услуги.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:30 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още