IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Най-често допусканите грешки при кандидатстване по ОП Конкурентноспособност

Причина за отхвърляне на кандидатура може да стане попълването на формуляр от вече неактуална процедура или недостатъчно ясно представени цели на проекта

11:33 | 06.02.09 г.
Автор - снимка
Създател
Най-често допусканите грешки при кандидатстване по ОП Конкурентноспособност

Управляващият орган на Оперативна програма „Развитие на конкурентоспособността на българската икономика“ публикува наръчник за най-често допусканите грешки при кандидатстване по две от петте приоритетни оси на оперативна програма „Развитие на конкурентоспособността на българската икономика“ 2007 – 2013 г.

В наръчника се разглеждат най-често допусканите грешки по Приоритетна ос 1 (развитие на икономика, базирана на знанието и иновационни дейности) и Приоритетна ос 2 (повишаване ефективността на предприятията и развитие на благоприятна бизнес среда).

Грешките са разделени в три категории: грешки при подготовката и комплектоването на проектните предложения и такива при попълване на формуляра за кандидатстване в частта, касаеща описанието на кандидата, и в частта, касаеща описанието на проекта.

Най-често допусканите грешки при подготовката и комплектоването на проектните предложения са: представяне на проектното предложение във формуляр от вече неактуална процедура за подбор на проекти (което води до отхвърляне на проекта); кандидатът не е представил предложението в необходимия брой копия или не е приложен електронен носител; бюджетът не е попълнен или представен съгласно изисквания формат (не е изразен в лева например); грешки при попълване на декларацията и при представяне на придружителните документи; неспазване на крайния срок за подаване на проектните предложения (което е основание за отхвърлянето им).

При попълване на формуляра за кандидатстване в частта, касаеща описанието на кандидата, кандидатите често посочват като място на изпълнение на проекта единствено града, в който се намира предприятието-кандидат, без да посочат конкретен адрес, на който ще бъдат реализирани основните дейности по проекта. Друга често допускана грешка е посочването на неактуални телефони за връзка, което създава трудности в случите, когато са необходими допълнителни разяснения по проектите. Редовно се допускат грешки и при определянето на кода на основната икономическа дейност на предприятието, който е специфичен критерий за допускане на кандидатите до процедурите за подбор на проекти по оперативна програма „Конкурентноспособност“.

В частта на формуляра, касаеща описанието на проекта, често се допускат грешки при изчисляването на процента на финансиране или съфинансиране и размера на исканата безвъзмездна финансова помощ. Често целите на проекта не са формулирани достатъчно ясно, предложенията не включват ясна и конкретна обосновка, а кандидатите не описват основните проблеми и предизвикателства пред развитието на предприятието-кандидат.

Освен информация за грешките, наръчникът съдържа и друга полезна информация, като например отговори на най-често задаваните въпроси от кандидатите по оперативната програма „Развитие на конкурентоспособността на българската икономика“ 2007 – 2013 г.

Общата цел на оперативната програма „Конкурентноспособност“ е развитие на динамична икономика, конкурентоспособна на европейския и световен пазар. Програмата беше одобрена от Европейската комисия на 27 август 2007 г. и е финансирана от Европейския фонд за регионално развитие и от националния бюджет. Средствата, които е предвидено да усвоим до 2013, са 1,1 млрд. евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:16 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още