IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК може да освободи плащанията по ИСПА през март

Новината идва след днешната среща в Европейската комисия между комисар Данута Хюбнер и заместник-министър председателя Меглена Плугчиева

18:36 | 04.02.09 г.
ЕК може да освободи плащанията по ИСПА през март

Европейската комисия може да освободи замразените плащания по предприсъединителната програма ИСПА за България през март, съобщи БТА.

Новината идва след днешната среща в Европейската комисия между комисар Данута Хюбнер, която отговаря за регионалната политика и заместник-министър председателя Меглена Плугчиева, отговаряща за управлението на европейските фондове за България.

“Предпазливо оптимистично настроена съм. До края на този месец очакваме допълнителна информация от България за мерките, предприети за отстраняване на проблемите, предизвикали замразяването на плащанията по ИСПА. След анализ на информацията може да започнем процедура през март за деблокиране на средствата”, заяви на пресконференция след срещата комисар Данута Хюбнер.

Според висш служител в нейната служба, на който тя даде думата, особени притеснения предизвикват някои допълнения в закона за конфликт на интереси, гласуван в българския парламент. Все пак според служителя, ако тези притеснения не получат отговор сега, това няма да попречи на възстановяване на плащанията, тъй като проектите по тях са готови, но Европейската комисия ще следи внимателно прилагането на закона.

Ако обаче все пак притесненията останат и по изказаните възражения не бъдат взети мерки, това ще се отрази впоследствие върху процеса, свързан с усвояването на оперативните програми за периода 2007 - 2013 година от България, които възлизат на 6,7 милиарда евро, посочи Данута Хюбнер.

Според нея в момента страната ни се включва добре в процеса, свързан с усвояване на средствата по финансовата рамка 2007-2013 г. България вече е представила проекти на стойност 880 милиона евро. Три от тях - в областта на околната среда и транспорта - са големи проекти.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:36 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още