IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Завършваме четири проекта за язовири със 75 млн. евро

Общо 80% от парите идват от Световната банка

19:26 | 02.02.09 г.
Автор - снимка
Създател
Завършваме четири проекта за язовири със 75 млн. евро

С финансиране от 75 млн. евро ще бъдат завършени отдавна започнати проекти за язовири у нас. Общо 80% от средствата са заем от Световната банка.

В понеделник от екоминистерството съобщиха, че язовирите „Луда Яна” (Панагюрище) и „Нейковци” (Трявна) най-вероятно ще бъдат завършени без проблеми откъм екологична гледна точка, като според направен анализ територията, върху която попадат обектите, е бедна откъм фауна и при строителството не се очаква съществено запрашаване и газово насищане на въздуха.

Подобна е оценката и за язовир „Пловдивци” (Рудозем), чиято чаша попада в граничната зона с Гърция, където районът не е населен.

Завършването на тези инфраструктурни съоръжения и на стената на яз. „Студена” край Перник ще осигури постоянно водоснабдяване за над 50 хил. души.

Строителството на язовирите „Нейковци” и „Луда Яна” е започнало през 80-те години на ХХ век, а на язовир „Пловдивци” – през 1999 г., но е прекъснато заради липса на финансиране.

През следващата седмица предстои обществено обсъждане на оценките за въздействие на обектите по места.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:35 | 29.08.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още