IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Стартират 2 проекта за предотвратяване на замърсяване на Дунав и Черно море

Финансирането е от програма ФАР и от националния бюджет

15:25 | 28.01.09 г.
Автор - снимка
Създател
Стартират 2 проекта за предотвратяване на замърсяване на Дунав и Черно море

Изпълнителна агенция „Морска администрация” стартира изпълнението на два партньорски проекта – за изграждане на капацитет за предотвратяване на замърсяване с нефт и други вредни вещества от кораби по река Дунав и в Черно море, с продължителност шест месеца, съобщиха от Министерство на транспорта.

Финансирането е от програма ФАР и от националния бюджет.

Целта на проектите е чрез подобряването на административния капацитет на ИА „Морска администрация”, свързан с опазването на околната среда от замърсяване, причинено от корабоплавателна дейност, да бъде подобрена и координацията между всички национални компетентни органи. По този начин ще бъде развито допълнителното сътрудничество на регионално равнище, а също така ще бъде подобрен мониторингът, предотвратяването и отстраняването на замърсявания по река Дунав и в Черно море от кораби.

Проектът за река Дунав ще бъде изпълняван съвместно с експерти от Министерството на транспорта, строителството и благоустройството на Германия. Очакваните резултати са свързани с повишаването на капацитета на регионалните дирекции на „Морска администрация” в Русе и Лом за наблюдение, предаване на спешните сигнали до отговорните органи и потвърждаване на мерките, които трябва да се предприемат, като се използва опита в международното сътрудничество. Създаването на система за база данни за всеки кораб ще позволи бърза идентификация на замърсяването, включително и използването на международната CleanSeaNet.

Проектът за Черно море ще бъде реализиран съвместно с експерти от Морската администрация на Финландия. Очаква се институционалното усъвършенстване на регионалните дирекции на „Морска администрация” във Варна и Бургас, ще бъде подобрено упражняването на ефективен контрол над корабите, посещаващи българските пристанища, като се прилагат международните правила и стандарти във връзка с изхвърлянето на отпадните води на плавателните съдове. Целта на проекта е да подобри координацията между компетентните български органи и по-специално регионалните дирекции на „Морска администрация” да повишат готовността си за предотвратяването на замърсявания на морето от кораби и да действат при спешни ситуации в съответствие с конвенциите на Международната морска организация.

В рамките на проектните дейности експертите от България, Германия и Финландия ще си сътрудничат и в работата по промяна и осъвременяване на националната нормативна база, в разработване или допълване на действащите процедури и др., се казва в съобщението.

Вчера от ИА “Морска администрация” съобщиха, че няколко квадратни метра от морето в района на Морската гара във Варна е замърсено от нефтопродукти, което според агенцията се дължало на западния вятър.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:36 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още