IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

ЕК ни отпуска 3,7 млн. евро за интеграция на имигранти от трети страни

Общият бюджет на Европейския фонд за интегриране на граждани на трети страни за периода 2007—2013 г. е 825 млн. евро

14:11 | 22.01.09 г.
Автор - снимка
Създател
ЕК ни отпуска 3,7 млн. евро за интеграция на имигранти от трети страни

Европейската комисия прие многогодишната програма към Европейския фонд за интегриране на граждани на трети страни за България за периода 2007—2013 г. в размер на 3,7 млн. евро като вноска от Общността, заедно с първите две годишни програми за 2007 и 2008 г., съобщиха от комисията.

Сред проектите, финансирани по годишните програми за 2007 и за 2008 г. в България, фигурират курсове по езици и гражданска ориентация, както и обучения за придобиване на знания и умения, преглед на законодателството в областта на интеграцията и изграждане на капацитет на всички равнища на политиката и практиката в областта на интеграцията.

В рамките на програмата страната ни ще приложи „Общите основни принципи за политика на интеграция на имигрантите в Европейския съюз“ и ще разработи индикатори и методологии за оценка с цел оценяване на напредъка, адаптиране на политиките и на мерките и улесняване на координацията на сравнителното обучение.

Ще се наблегне и на изграждането на политически капацитет, координацията и изграждането на междукултурна компетентност в държавите-членки в рамките на различните нива и служби на управление, както и на обмяната на опит, добри практики и информация относно интеграцията между държавите-членки.

Европейският фонд за интегриране на граждани на трети страни е един от четирите финансови инструмента на общата програма „Солидарност и управление на миграционните потоци“, с която се насърчава равното поделяне на отговорностите между държавите-членки, възникнали от въвеждането на интегрирано управление на външните граждани и от прилагането на общите политики в областта на убежището и имиграцията. Останалите три фонда са Фондът за външните граници, Фондът за връщане и Европейският фонд за бежанците.

Европейският фонд за интегриране на граждани от трети страни подкрепя усилията на държавите-членки
за подпомагане на гражданите на трети страни да изпълнят условията за пребиваване и за улесняване на тяхната интеграция в европейските общества, както и за подобряване капацитета на държавите-членки за разработване и прилагане на национални стратегии за интеграция във всички сфери на обществото, припомнят от ЕК.

Общият бюджет на фонда за периода 2007—2013 г. е 825 млн. евро. От тях 93% се разпределят между държавите-членки въз основа на броя легално пребиваващи граждани на трети страни. Останалите 7% се управляват пряко от ЕК и са предназначени за действия на Общността.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:18 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още