IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Общо 1481 проекта са подадени по ОП „Конкурентноспособност“ през 2008 г.

Общата стойност на подадените проекти е близо 273 млн. лв.

17:10 | 21.01.09 г.
Автор - снимка
Създател
Общо 1481 проекта са подадени по ОП „Конкурентноспособност“ през 2008 г.

По отворените 4 оси на Оперативна програма (ОП) „Конкурентноспособност” през 2008 г. са подадени общо 1481 проекта на обща стойност близо 273 млн. лв., съобщи министърът на икономиката и енергетиката Петър Димитров по време на проведения днес в МИЕ „Ден на отворените врати”.

Приемането на проекти по 3 от осите, отворени през последното тримесечие на миналата година, приключи през първите дни на януари. По четвъртата ос с ресурс над 76 млн. лв. бенифициенти са Агенцията за инвестиции, Агенцията за насърчаване на малките и средните предприятия и други институции, като тя ще е отворена до 2010 г.

Същите оси и съответно техните схеми ще бъдат отворени отново през второто, третото и четвъртото тримесечие на тази година, като се реши допълнително кога точно всяка ос ще бъде отворена и за какъв период.

От Министерството на икономиката и енергетиката (МИЕ) уточниха, че не отварят оси още през първото тримесечие, защото поради недостатъчен административен капацитет нямат възможност за период, по-кратък от 3 месеца, да обработят вече подадените проекти и съответно да се реши кои ще бъдат одобрени за финансиране.

Средствата за финансиране на проекти по ОП „Конкурентноспособност” за 2009 г. ще бъдат около 200 млн. лв., съобщи Петър Димитров.

Освен това, по думите на министъра, продължават преговорите с Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР), проектите по програмата на банката за подобряване на енергийната ефективност да се финансират чрез Международния фонд „Козлодуй”, като определените средства по програмата са в размер на 209 млн. евро. С проекти по това направление могат да кандидатстват както малки, така и големи фирми.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:55 | 21.01.09 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още