IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Банката за развитие ще предоставя кредити на малкия бизнес до 400 хил. лв.

Максималният размер на облекченото експортно кредитиране е 1 млн. лв.

16:28 | 21.01.09 г.
Автор - снимка
Създател
Банката за развитие ще предоставя кредити на малкия бизнес до 400 хил. лв.

Държавната Българска банка за развитие започва изпълнението на програмата си за предоставянето на кредити на малки и средни предприятия (МСП) за подпомагане на дейността им, стана ясно от представената днес информация от експерти от Министерството на икономиката и енергетиката (МИЕ) по време на „Деня на отворените врати” в министерството, свързан с Оперативна програма (ОП) „Конкурентносподобност”.

По програмата за кредитиране на проекти на МСП кредитите ще бъдат в размер от 30 хил. лв. до 400 хил. лв., като собственото финансиране от страна на фирмите трябва да е поне 25% от стойността на проекта. Кредитите ще се предоставят за срок от 1 до 4 години, с гратисен период до 1 година.

По програмата на Банката за развитие за стартиране на семеен бизнес ще се отпускат кредити на малки фирми, които са изцяло (или мажоритарно) собственост на дадено семейство и се управляват от него. За отпускане на този вид кредити проектите, с които се кандидатства, трябва да са на стойност между 20 хил. евро и 1 млн. евро, със собствено участие във финансирането поне 25%. А размерът на кредитите може да е в рамките на 15 хил. евро – 250 хил. евро.

Програмата на банката за експортно финансиране е насочена към кредитиране на малки фирми за закупуване на стоки и суровини, с цел производство на продукция за износ. Максималният размер на този вид кредити е 1 млн. лв., а срокът за погасяване – не повече от 18 месеца.

По т.нар. „проект 100”, стартирал през 2004 г., за тази година са определени от държавния бюджет близо 1,8 млн. лв. за безвъзмездно финансиране на стартиращи проекти на малки фирми, като помощта е в рамките на 10 000-20 000 лв., съобщиха още от МИЕ.

По проекта на държавата „Гаранционен фонд за микрокредитиране” търговските банки предоставят кредити на малки фирми за инвестиционни или оборотни средства при по-ниски лихви, като максималният размер на кредита е 50 хил. лв. Задължително за отпускане на този вид кредити е съответната фирма за поеме ангажимента за откриване на определен брой нови работни места.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:04 | 19.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още