IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Няма надежда за връщане на загубените пари по САПАРД

От проверени общо 88 проекта по една от мерките по програмата 64 съдържат нередовни оферти

17:50 | 16.01.09 г.
Автор - снимка
Създател
Няма надежда за връщане на загубените пари по САПАРД

Досега извършените проверки от Европейската служба за борба с финансовите измами (ОЛАФ) на Фонд „Земеделие” и програма САПАРД показват, че по мярка 2 на САПАРД са констатирани нарушения и едва ли ще има възможност ЕК да възобнови плащанията с европейски средства. Това коментираха за Investor.bg от кабинета на вицепремиера Меглена Плугчиева по повод информацията за открити нови нарушения по програмата.

Досега не е уточнено колко пари точно са спрени.

По тази мярка са проверени общо 88 проекта, 64 от тях съдържат нередовни оферти. При други 7 проекта, само една от общо трите оферти е редовна. За всички случаи, при които е установено, че съдържат нарушения, ОЛАФ е образувала дела и е предоставила информация на българските власти.

По отношение на програма САПАРД засиленият контрол и проверките на проекти ще продължат. Вицепремиерът Плугчиева очаква от ръководството на ДФ Земеделие максимална прозрачност и ускорено темпо на работа, най-вече при спазване на сроковете за разглеждане на проектите.

От месец юни 2008 г. насам на всеки две седмици по настояване на заместник министър-председателя по управление на европейските фондове, в ДФ „Земеделие” има мисии на ОЛАФ, които проверяват проектите по САПАРД, одобрени в периода от 2006 г. до юни 2008 г.

Генералният директор на ОЛАФ Херман Брюнер в последното си регулярно писмо от 23 декември 2008 г. до заместник министър-председателя Меглена Плугчиева изразява задоволство от постигнатите резултати на работната група и ръководството на ДФ Земеделие. Вицепремиерът Плугчиева е в непрекъснат контакт с директора на ОЛАФ и поддържа регулярна кореспонденция с него.

С цел да бъде засилен контролът, през август 2008 г. правителството създаде специална работна група по САПАРД, съставена от седем прокурори, представители на НСлС, ДАНС и ДФЗ, която съвместно с ОЛАФ извършва постоянни проверки на проекти по програма САПАРД.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:58 | 20.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още