IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Променят процедурите за кандидатстване по оперативните програми

Целта е опростяване на процедурите за кандидатстване, както и засилване на контрола и превенция с цел недопускане на грешки и корупция

14:05 | 13.01.09 г.
Автор - снимка
Създател
Променят процедурите за кандидатстване по оперативните програми

Подготвят се промени в механизмите на модела на управление на процедурите по всички оперативни програми, заяви вицепремиерът Меглена Плугчиева по време на представянето на хода на изпълнението на проектите по ОП „Транспорт“ днес в Министерство на транспорта.

По думите й ще има промени в процедурите за кандидатстване, които ще бъдат готови до средата на февруари. Като цяло целта е, от една среда, опростяване на процедурите на кандидатстване, а от друга страна, засилване на контрола и превенция с цел недопускане на грешки и корупция. Във връзка с второто промени ще има в изискванията за тръжната документация, която ще подават фирмите при кандидатстване за средства по оперативни програми.

Ще има също така промени в изискванията при формирането и състава на комисиите, които ще оценяват проектите.

До края на месеца в София ще бъде открито бюро на програмата Jasper, съобщи още Плугчиева. Освен това се предвижда в близко бъдеще да бъде открит и офис на Европейската инвестиционна банка, като целта също е повишаване на контрола по изпълнението на проектите по оперативни програми.

Министърът на транспорта Петър Мутафчиев посочи, че целта на министерството, което е управителен орган по ОП „Транспорт“, е до средата на 2010 г. да бъдат изготвени всички проекти по програмата, чиито бенефициенти са само държавни и общински фирми.

Мутафчиев посочи още, че от областта на железопътния транспорт по програмата през тази година ще стартира проектът за модернизация на ж.п. линията Свиленград – турска граница. Той изрази увереност, че строителството на Дунав мост 2, което се финансира по програма ИСПА, ще навакса изоставането си от 6 месеца. Пречките пред строителството на магистрала „Люлин“, което също се финансира по ИСПА, ще бъдат отстранени, каза още транспортният министър.

Заместник-директорът на Националната агенция „Пътна инфраструктура“ (НАПИ) Асен Антонов посочи, че във връзка с ОП „Транспорт“ на агенцията е възложено изпълнението на строителството на четири големи проекта, като състоянието по изпълнението им е следното:

Готови са проектите за лот от 1 до 4 за магистрала „Струма“. Отчужденията по трасето се предвижда да завършат до края на март. Предстои също така да бъде направена оценка за въздействието върху околната среда и подготовка на апликационна форма.

Готови са проектите за лотовете на магистрала „Марица“. Отчужденията ще приключат до средата на годината, а апликационната форма ще бъде готова до февруари.

Проектите за строителството на магистрала „Хемус“ също са готови, като при нея са почти приключили отчужденията и изготвянето на апликационна форма.

Проектът за строителството на пътя Кърджали - Подкова е готов само в техническата си част и са започнали отчуждителните процедури.

По думите на Антонов основните проблеми, които агенцията досега е срещнала при реализирането на посочените проекти, са забавянето на отчуждителните процедури и недостатъчен административен капацитет.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:18 | 28.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още