IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Габрово иска от ЕС 10 млн. лв. за градска среда

Ще се обновява центърът на града, предвидени са нови паркинги, подлези, осветление

11:24 | 10.01.09 г.
Автор - снимка
Създател
Габрово иска от ЕС 10 млн. лв. за градска среда

Общо 9,86 млн. лв. иска да получи Община Габрово по европейската програма „Регионално развитие” за създаване на привлекателна физическа среда в града, става ясно от съобщение на общината.

Тази седмица предложението за проекта е внесено за оценка в Министерство на регионалното развитие и благоустройството.

Идеята на общината е да се работи по обекти в широкия и идеален център на Габрово, като е включен участък между няколко големи улици, два подлеза за пешеходци, зелени площи, пешеходен мост над Янтра и междублокови пространства.

Сред предвидените нововъведения е изграждането на обществени паркинги встрани от главните улици. Планирано е и поставяне на енергоспестяващо улично осветление.

Общата стойност на ОП „Регионално развитие” до 2013 г. е близо 1,6 млрд. евро. Над 50% от тях са за устойчиво и интегрирано градско развитие. Бенефициенти по програмата могат да бъдат само публични институции и фирми (общини и сдружения на общини, общински или държавни предприятия, компании за обществен транспорт, лечебни и здравни заведения, социални и образователни институции, местни, регионални и национални туристически асоциации, Държавната агенция по туризъм, Фонд „Републиканска пътна инфраструктура”, областни администрации и др.).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:02 | 20.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още