IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Одобриха размера и схемите за национални доплащания за земеделска земя

Общият максимален размер на националните доплащания, включително и допълнителното одпомагане, е 258 млн. лв.

17:59 | 08.01.09 г.
Автор - снимка
Създател
Одобриха размера и схемите за национални доплащания за земеделска земя

Правителството одобри размера и схемите за национални доплащания за хектар земеделска земя, за краве мляко и за овце-майки за 2009 г., съобщи правителствена информационна служба.

Общият максимален размер на националните доплащания, включително и допълнителното подпомагане, е 258 млн. лева. От тях само общият максимален размер на националните доплащания за хектар земеделска земя (с изключение на площите с малини и ягоди за преработка, винени лозя, тютюн - за които съществуват други схеми и източници за подпомагане) е до 108,4 млн. лв. От тях до 86,7 млн. лв. са от Програмата за развитие на селските райони 2007-2013 г., а до 21,7 млн. лв. са национално съфинансиране. Схемите са предвидени в план-сметката на Държавен фонд „Земеделие”.

По същата схема, въз основа на разпоредбите в Бюджет 2009 г., се предоставят още до 150 млн. лв.

Тази допълнителна възможност за подпомагане е предвидена, за да компенсира по-ниския размер на помощта за схемите за директно подпомагане на земеделските производители за България като новоприсъединила се страна към ЕС. Допълнителното подпомагане може през 2009 г. да допълни директните плащания до 65% от размера на директните плащания в Общността към 30 април 2004 г.

Освен това, по схемите за краве мляко въз основа на размера на индивидуалната квота за производство на мляко на стопанствата и за овце-майки са осигурени до 61 млн. лв.

Националните доплащания по схемата за краве мляко ще се предоставят въз основа на размера на индивидуална квота за производство на мляко на стопанствата към 31 март 2008 г., като ще се подпомагат стопанства, които имат млечна квота 10 т или повече за година.

Доплащанията по схемата за овце-майки ще се дават според броя на овцете-майки в стопанствата, които имат повече от 50 овце-майки, включени в Системата за идентификация и регистрация на животните към 1 октомври 2008 г.

Схемите за национални доплащания ще се прилагат след получаване на одобрение от Европейската комисия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:53 | 19.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още