IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Готвят пристанището в Созопол за модернизация с европари

Пристанището вече не е от национално значение, може да бъде регистрирано като рибарскo и да се използват средства от ЕС за неговото модернизиране

11:03 | 11.12.08 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Investor.bg
Снимка: Investor.bg

Пристанище Созопол, което е включено в състава на пристанище Бургас, отпада от списъка на пристанищата за обществен транспорт с национално значение. Това решиха депутатите, които приеха на първо и второ четене промени в Закона за морските пространства, вътрешните водни пътища и пристанищата на България.

След като престане да бъде пристанище за обществен транспорт с национално значение, пристанището в Созопол ще може да бъде регистрирано като рибарско пристанище и с решение на Министерския съвет да придобие статут на частна държавна собственост. След това то ще бъде предоставено безвъзмездно за управление на Министерството на земеделието и храните.

Регистрирането на рибарски пристанища е предпоставка за финансиране на модернизацията на рибарските пристанища със средства по оперативна програма Рибарство на Европейския съюз, се посочва в мотивите за решението.

За да стане това е нужна предлаганата промяна в статута на пристанището Созопол, се отбелязва в доклада на Комисията по транспорт и съобщения.

Депутатите ратифицираха и Протокола за привилегиите и имунитетите на Международния орган за морското дъно.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:33 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още