IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

ЕК ни похвали за управлението на еврофондовете

През януари комисията ще провери напредъка ни, най-вече в области като здравеопазване, социални грижи и съдебна система

12:56 | 08.12.08 г.
Автор - снимка
Създател
ЕК ни похвали за управлението на еврофондовете

България е подобрила управлението на еврофондовете, каза в София ръководителят на Дирекция "Разширяване" в Европейската комисия Майкъл Лий и призна, че е в страната по молба на комисаря по разширяването Оли Рен, цитиран от Dnes.bg.

"Проведохме детайлни дискусии с г-жа Плугчиева, г-н Ивановски. И имах привилегията да говоря и с министър-председателя Сергей Станишев", каза след срещите си Лий и уточни:

"По време на разговорите изразих задоволството на Еврокомисията за работата, усилията и постижения на г-жа Плугчиева и г-н Ивановски по отношение затягане контрола при усвояване на средствата по предприсъединителните програми. Също така припомних, че миналата седмица в Европарламента Оли Рен подчерта усилията на Плугчиева и Ивановски за затягане на контрола", каза Майкъл Лий.

Той изтъкна: "Ние забелязахме истински реални подобрения при управлението на структурите и особено на Централното звено за финансиране и договаряне към Министерството на финансите. И мисля, че тези подобрения включват привличането на нов персонал и затягане на контролните механизми. И все пак ще трябва време тези подобрения да дадат резултат".

Към това признание Лий добави информацията за предстояща през януари техническа мисия с евроексперти в България: "Разбрахме се, че през януари ще има техническа мисия от Европейската комисия в България, която ще провери напредъка на страната и по-специално в области като здравеопазване, социални грижи и съдебна система", допълни той.

"Очакваме да бъдат предприети необходимите стъпки, за да се справим с нередностите", подчерта шефът на Дирекция "Разширяване" в ЕК, след като в три поредни писма( на 28 февруари 2008 г. , 8 май 2008 г. и 2 декември 2008 г. - бел. ред. ) критикуваше кабинета за несправянето с корупцията у нас.

Общото в тези три писма са критиките, че България усвоява средствата от Европейския съюз не по правилата и позволява злоупотреби и корупция.

Най-рязко е писмото от 8 май т.г., а най-болезнено – последното, с което стана ясно, че страната ни няма да получи 220 млн.евро по вече сключени договори по предприсъединителната програма ФАР.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:09 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още