IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Общо 3095 договора са сключени по оперативните програми до ноември

Стойността им е 1,35 млрд. лв., реално изплатените средства по сключените договори до момента са 4,2 млн. лв.

18:32 | 04.12.08 г.
Автор - снимка
Създател
Общо 3095 договора са сключени по оперативните програми до ноември

От началото на 2007 г. до ноември сключените договори по седемте оперативни програми и Програмата за развитие на селските райони са общо 3095, като стойността им е 1,35 млрд. лв., съобщи вицепремиерът Меглена Плугчиева на работна среща между правителството и бизнеса за обсъждане на мерките за справяне с кризата и усвояване на средствата по оперативните програми.

Реално изплатените средства по сключените договори до момента са 4,2 млн. лв.

Плугчиева съобщи, че по всяка вероятност за следващата година ЕК ще ни разреши по-голям процент на авансовите плащания по сключените договори по оперативните програми, така че тези средства ще бъдат 267 млн. евро.

Тя припомни, че общият ресурс до 2013 г. по оперативните програми и Програмата за развитие на селските райони е близо 12 млрд. евро.

Към момента по ОП „Транспорт“, по която бенефициенти са само държавни дружества, са отворени всички оси. По ОП „Регионално развитие“ са отворени 4 от петте оси. По ОП „Конкурентноспособност“ са отворени две от 4-те оси. По ОП „Околна среда“ е отворена само една ос от общо 4. По ОП „Развитие на човешките ресурси“ са отворени 3 от петте оси. По Програмата за развитие на селските райони, по която ресурсът е в размер на 3,2 млрд. евро, са отворени само две оси, като програмата е стартирала преди половин година.

Министърът на труда и социалната политика Емилия Масларова съобщи по време на дискусията, че в бюджета за следващата година са предвидени 28 млн. лв. за стимулиране на работодателите за назначаване на работници.

В тази връзка от синдикатите коментираха, че е по-добре държавата не толкова да стимулира работодателите, а да подпомага запазването на работните места.

От КНСБ са изработили програма, според която вместо да бъдат съкращавани заетите във фирми, засегнати от кризата, но с потенциал да излязат от нея до 6 месеца, те биха могли да работят на половин работен ден, като половината заплата се плаща от работодателя, а част от другата половина от бюджета. От синдикатите са пресметнали, че за този род подпомагане на 100 хил. работници за 6 месеца ще са необходими 72 млн. лв.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:46 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още