IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

ЕК ни спряла парите по ФАР заради процедурите по обществени поръчки

Оценките на ЕК за спиране на средствата по ФАР не отчитат постигнатото напоследък, смята Плугчиева

17:12 | 03.12.08 г.
Автор - снимка
Създател
ЕК ни спряла парите по ФАР заради процедурите по обществени поръчки

Основните проблеми, заради които ЕК ни спря 220 млн. евро по предприсъединителната програма ФАР, са провеждането на обществени поръчки и управление и изпълнение на проектите, заяви вицепремиерът Меглена Плугчиева пред парламентарната комисия по европейските въпроси, съобщи БТА.

В края на миналата седмица Плугчиева съобщи, че ще бъде изпратено писмо до ЕК, с което ще се пита какви са конкретните причини за спирането на 220 млн. евро по ФАР.

Сега вицепремиерът конкретизира, че в писмото като причини за спиране на средствата са посочени непоследователното и различно интерпретиране на разпоредбите на Закона за обществените поръчки; неадекватното структуриране на оценителните комисии; липсата на независим експерт в оценителните комисии; въвеждането на ограничителни изисквания в техническите спецификации; непълноценното функциониране при предварителния контрол при провеждане на обществени поръчки.

Сред аргументите на ЕК са и занижен или липса на контрол от страна на изпълнителната агенция върху изпълнението на проектите; неясен контрол върху действията и тръжните процедури; липса на надзор на строителните обекти; недостатъчно проследяване по подозрения за конфликт на интереси и нередности; недобро архивиране на документацията; недостатъчен административен капацитет.

Вицепремиерът е отбелязала днес, че посочените аргументи на комисията за невъзстановяване на акредитацията на ФАР се базират на констатациите и оценките на ЕК за периода юли 2007- юли 2008 г., като не се отчита постигнатото през последните месеци.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:00 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още