IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Получаваме допълнително 8 млн. евро за директните плащания до 2016 г.

Млечните квоти през следващите 5 години ще бъдат увеличавани с по 1%, считано от 2009 година

17:34 | 20.11.08 г.
Автор - снимка
Създател
Получаваме допълнително 8 млн. евро за директните плащания до 2016 г.

Допълнително към пакета за директни плащания до 2016 г. страната ни ще получи 8 млн. евро, съобщиха от Министерството на земеделието. Допълнителното финансиране е договорено от министъра на земеделието Валери Цветанов по време на заседанието на Съвета на Европейския съюз по земеделие и рибарство, проведено на 18-20 ноември в Брюксел.

На заседанието бе постигнато политическо споразумение по пакета от законодателни мерки по Прегледа на реформата на Общата селскостопанска политика.

Договорена беше принципната възможност страната ни да увеличава до 50% своите национални доплащания към директните плащания, считано от 2010 г., като освен това е предвидена и специална декларация за България с цел пълно използване на пакета за директните плащания.

В хода на преговорите е договорено и увеличаване на възможността за подпомагане на чувствителни сектори на земеделието - млечни продукти, говеждо и телешко месо, овче и козе месо и ориз.

Договорено е също да се запази досегашният минимален праг за плащане на площ от 0,5 хектара (5 дка).

Млечните квоти през следващите 5 години ще бъдат увеличавани с по 1%, считано от 2009 година.

По отношение на по-дългосрочните перспективи за развитие на земеделието е приета Декларация на Съвета и Европейската комисия с ангажимент по отношение на бъдещата ОСП след 2013 г., като основният акцент в нея е в посока изравняване на равнищата на плащане между държавите-членки.

Предвидена е нова мярка за подпомагане в рамките на ОСП в частта за развитие на селските райони - „Земеделски стопанства в преход”.

Освен това след 2012 г. пакетът по временната схема за подпомагане за меки плодове (малини и ягоди) се включва към финансовия пакет за директни плащания.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:50 | 23.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още