IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

ОЛАФ: В България много европейски пари не са попаднали, където трябва

Сумата на злоупотребите с европейски пари у нас можело да е между 10 млн. и 100 млн. евро

15:58 | 20.11.08 г.
Автор - снимка
Създател
ОЛАФ: В България много европейски пари не са попаднали, където трябва

По отношение на борбата с финансовите измами през последните месеци е направено много в България, но и много европейски пари не са попаднали където трябва, каза генералният директор на Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ) Франц-Херман Брюнер след срещите си днес с премиера Сергей Станишев, вицепремиера Меглена Плугчиева, главния прокурор и министри.

По думите на Брюнер положителното, което е направено в България от август насам, когато е била осъществена предишната мисия на ОЛАФ, е подобряване на сътрудничеството между съответните институции, разследващи измамите, както и на работата по САПАРД, прекратяване на практиката икономическите дела да се делят на по-дребни случаи и др.

При следващото посещение на ОЛАФ в страната, което ще е след около три месеца, от европейската служба ще искат да видят, че положителната тенденция се е затвърдила, подчерта Брюнер.

На журналистически въпрос относно конкретни данни за констатираните злоупотреби в страната с европейски пари, шефът на ОЛАФ каза само: „Става дума за няколко нули повече у хора от различни области“. Той допълни, че цифрата на злоупотребите може да е между 10 млн. и 100 млн. евро.

Брюнер не назова и конкретни имена и фирми с аргумента, че те не могат да се обявят, преди да бъде доказана вината им.

Относно бавния ход на съдебните дела, свързани с финансови злоупотреби, Брюнер коментира, че по принцип икономическите разследвания не се извършват бързо, тъй като са тежки и сложни, но важното е да стигнат до съда и съответно делото да продължи до издаване на присъда.

По думите на Брюнер самата процедура на разследване и издаване на присъдите в България е същата като в ЕС.

На въпрос относно това дали ще бъдат възобновени европейските плащания по САПАРД, Брюнер отговори, че ОЛАФ е констатирала „движение нагоре, но ЕК ще реши дали е достатъчно“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:31 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още