IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

София подписва с ЕИБ за 105 млн. евро за строежа на метрото

Със заема ще се изграждат участъците "Младост I - Цариградско шосе" и "Обеля - Пътен възел Надежда"

11:32 | 20.11.08 г.
Автор - снимка
Създател
София подписва с ЕИБ за 105 млн. евро за строежа на метрото

На 21 ноември 2008 г., петък, в Столична община кметът на София Бойко Борисов и вицепрезидентът на Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) Марта Гайецка ще подпишат Договор за осигуряване на целеви структурен дългосрочен заем за строителството на участъци от метрото в София и съпътстващата ги градска инфраструктура, съобщиха от общината.

Договорът е на стойност 105 млн. евро, а условията са: 25 години срок на падеж, 7 години гратисен период, лихвен процент EURIBOR+0,1%, срок на усвояване до 30.11.2013 г.

Със заема ще се съфинансира изграждането на следните участъци:

- Първи метродиаметър: „ж.к. Младост I - бул. Цариградско шосе“ с дължина 2,2 км, 2 метростанции и буферен паркинг до метростанцията под булеварда;

- Втори метродиаметър: „ж.к. Обеля – ж.к. Надежда - Пътен възел Надежда“ с дължина 4,15 км, 4 метростанции, два буферни паркинга върху метрото под бул. Ломско шосе и разширение на бул. Ломско шосе от ж.к. Обеля до Пътен възел Надежда“.

Заемът беше одобрен от Министерски съвет в края на септември, като решението предвижда със средства от централния бюджет да се съфинансират национални разходи за изпълнението на проекта по изграждането на участъци от Софийското метро, които не са включени в Оперативна програма Транспорт“.

Финансирането от ЕИБ се предоставя на Столична община без изискване на обезпечение и държавна гаранция и без да въвежда утежняващи допълнителни изисквания или ограничения в дейността на Столична община и не предвижда ЕИБ да получи статут на привилегирован кредитор.

Европейската инвестиционна банка е една от институциите на Европейския съюз с акционери държавите членки на ЕС, вкл. и България. Създадена е през 1958 г. с Римския договор за финансиране на инвестиционни проекти в подкрепа на целите на ЕС: регионално развитие, транс-европейска транспортна мрежа, телекомуникации и енергетика, научна дейност, подобрения и иновации, околна среда, здраве и образование.

Банката предоставя заеми и гаранции за финансиране на проекти за развитието на по-слабо развитите региони, проекти за модернизирането или преобразуването на предприятията или за развитие на нови дейности и проекти от общ интерес за няколко държави-членки на ЕС. Банката подпомага финансирането на инвестиционните програми във връзка с използването на структурните фондове и на другите финансови инструменти на Общността.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:22 | 23.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още