IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

ЕС ще отпусне 120 млрд. евро за градски проекти

Инвестициите ще са насочени към промотиране на устойчивото развитие и разширяването на градските среди в европейските градове

09:55 | 14.11.08 г.
Автор - снимка
Създател
ЕС ще отпусне 120 млрд. евро за градски проекти

Европейската комисия ще отпусне до 120 млрд. евро за градски проекти в редица европейски градове през следващите пет години, пише PropertyEU.

Инвестициите ще са насочени към промотиране на устойчивото развитие и разширяването на градските среди, казва Джани Карбонаро, икономически съветник на Европейската инвестиционна банка. Капиталите ще бъдат отпуснати в периода до 2013 г. на регионалните правителства в Европа, както и на частни инвеститори чрез специални фондове за градско развитие.

„Страните членки на ЕС ще получат грантово финансиране от около 350 млрд. евро чрез структурните фондове”, казва Карбонаро. „От тази сума около 25-35% ще бъдат предназначени за инвестиции в европейските градове”. Средствата ще бъдат отпуснати по т. нар. „Инициатива Джесика” (Общоевропейска подкрепа за устойчиви инвестиции в градските части, на англ.: Joint European support for Sustainable Investment in City Areas), съгласно решение на Съвета на ЕС за приемане на градското възстановяване за главен приоритет за страните членки, пише изданието.

Инвестициите може да бъдат реализирани под формата на дялово инвестиране, кредити или гаранции и ще бъдат отпускани на публично-частни партньорства чрез специални фондове, управлявани от местните правителства.

„Идеята зад тази инициатива е фондовете да служат като катализатори за финансиране, като те трябва да могат да предоставят допълнителни капитали от източници, различни от еврофондовете”, казва Карбонаро. По думите му, за да отговарят на критериите за финансиране, проектите трябва да бъдат устойчиви в икономическо, социално и екологично отношение. Наред с това тези фондове трябва да генерират възвръщаемост, която ще бъде запазвана и впоследствие реинвестирана, сочи изданието.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:02 | 02.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още