IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Ускоряват отварянето на мерки по Програмата за развитие на селските райони

Средствата по програмата са общо 3 млрд. евро за срок до 2013 г.

15:58 | 12.11.08 г.
Автор - снимка
Създател
Ускоряват отварянето на мерки по Програмата за развитие на селските райони

Мерките по стартиралата през май Програма за развитие на селските райони ще бъдат отворени по-рано от предвиденото, заяви днес вицепремиерът Меглена Плугчиева на специална пресконференция. Вместо през май 2009 г., последната 20-та мярка по програмата ще бъде отворена на 1 януари 2009 г., за да се ускори подаването на проекти и съответно усвояването на средствата по програмата, които са общо 3 млрд. евро за срок до 2013 г.

Срокът за разглеждане и оценяване на подадените проекти за финансиране по Програмата за развитие на селските райони е 3 месеца, но в някои случаи има забавяне и то ще трябва да се преодолее, подчерта Плугчиева. Тя допълни, че ще бъде издаден наръчник за най-често допусканите грешки в проектите по програмата.

Бившият еврокомисар по земеделието Франц Фишлер пък посочи във връзка с предприсъединителната програма САПАРД, че сериозните усилия на страната ни за преодоляване на грешките и корупцията са забелязани в Брюксел и затова настоящият еврокомисар по земеделието Мариан Фишер-Бойл е направила официално предложение до ЕК за удължаване на срока за плащанията по САПАРД до края на 2009 г.

В отговор на журналистически въпрос Фишлер коментира, че по принцип се допуска с проекти по САПАРД да кандидатстват свързани фирми, обаче само ако е съвсем ясно, че проектите са различни и нямат нищо общо помежду си. Недопустимо е две свързани фирми да кандидатстват за европейски пари по един и същ проект.

От своя страна министърът на земеделието Варери Цветанов съобщи, че на практика от 11 декември започва приемът на документи за кандидатстване по стартиралата официално вчера ОП „Рибарство”. До 25 ноември земеделското министерство ще изпрати до ЕК искане за отмяна на изпитателния период (пробация) на Разплащателната агенция и съответно даване на пълна акредитация на агенцията. ЕК вече нотифицира плащането на субсидии на земеделските производители за 2009 г. на селскостопанско животно и на литър мляко, каза още Цветанов.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:16 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още