IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Кредитите срещу земеделски субсидии с ръст от 500% за последната година

При такъв тип кредити може да се договори до 100% финансиране, като процедурите по отпускане са максимално опростени

16:52 | 11.11.08 г.
Автор - снимка
Създател
Кредитите срещу земеделски субсидии с ръст от 500% за последната година

Голям интерес от страна на бизнеса регистрират кредитите, отпускани срещу субсидии за обработваема земя, каза Кирил Величков, ръководител управление „Европейски проекти” в СиБанк, по време на проведена днес конференция, посветена на инвестициите в земеделски земи.

Обемът на тези кредити се е увеличил с 500% през последната година, каза той. При такъв тип кредити може да се договори до 100% финансиране, като те се отпускат при сравнително опростена процедура и не се изисква допълнително обезпечение освен самата субсидия.

От друга страна, Радослав Манолов, изпълнителен директор на Адванс Терафонд АДСИЦ, коментира, че при тях съществува риск субсидията да не бъде отпусната или производителят да бъде санкциониран при неспазване на определени условия. Величков коментира, че има и такива случаи, но тези субсидии се отпускат вече няколко години и с времето коректните и професионални производители са се доказали.

На въпрос има ли възможност за ползване на земеделската земя като актив за обезпечение при кандидатстване за кредит от СиБанк казаха, че има такава практика, но при нея е важна целта на кредита – дали той се използва за спекулативно закупуване на земя, или за финансиране на селскостопанско производство, като при втория случай тя може да се използва. Ако заемът е с цел привличането на оборотни средства, земеделската земя също може да се използва за обезпечение.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:56 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още