IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Стартира Оперативна програма „Рибарство”

Средствата по програмата възлизат на общо 106,7 млн. евро

16:42 | 11.11.08 г.
Автор - снимка
Създател
Стартира Оперативна програма „Рибарство”

Оперативната програма (ОП) за развитие на сектор „Рибарство” за периода до 2013 г. беше официално открита днес, съобщиха от Агенцията по рибарство и аквакултури.

Средствата по програмата възлизат на общо 106,7 млн. евро. От тях по линия на Европейската комисия (ЕК) са 80 млн. евро, а останалите 26,7 млн. евро ще бъдат отпуснати от държавния бюджет. Средствата по програмата ще се управляват от Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури.

По Оперативната програма за развитие на сектор „Рибарство” се планира отпускане на безвъзмездна финансова помощ по 5 приоритетни оси.

Приоритетна ос 1 - „Приспособяване капацитета на риболовния флот” предвижда отпускане на средства за инвестиции за модернизация на риболовните съдове и подобряване хигиенните условия на борда на риболовните кораби.

По тази ос финансиране ще се предоставя и за закупуване на оборудване, насочено към намаляване въздействието на риболовната дейност върху местообитанията и дъното на морето и върху видове, които не са атрактивни от търговска гледна точка. Средства ще бъдат отпускани и за закупуване на техническо оборудване.

Приоритетна ос 2 - „Развитие на аквакултурното производство” ще създаде предпоставки за изграждане, разширяване, оборудване и модернизация на производствени и преработвателни инсталации и съответно за производство на качествени рибни продукти.

Инвестиции ще бъдат насочени и към маркетинга на рибни продукти, към подобряване хигиенните условия и условията на труд в аквакултурните ферми, към използването на нови методи в производството и преработката и др.

По Приоритетна ос 2 ще могат да се отпускат и компенсации за използването на методи за производство на аквакултура, благоприятстващи опазването и подобряването на околната среда и съхранението на ресурсите. Ще се подпомагат и дейности на ферми за аквакултури, разположени във или близо до зоните по НАТУРА 2000.

Приоритетна ос 3 - „Насърчаване на дейности от колективен интерес” цели да се подобри взаимодействието между първичния и преработвателния сектор в рибарството, да се преодолее изостаналостта при търговията с рибни продукти и структурите за дистрибуция и др.

Приоритетна ос 4 - „Развитие на крайбрежните райони” включва мерки за увеличаване конкурентоспособността на рибарския отрасъл, чрез преструктуриране и разнообразяване на икономическите дейности, подобряване на съществуващата инфраструктура, разширяване възможностите за риболовен туризъм.

Приоритетна ос 5 - „Техническа помощ” ще гарантира, че системите за управление, контрол и наблюдение на оперативната програма работят ефикасно.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:59 | 26.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още