IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Удължават срока на плащанията по САПАРД до края на 2009 г.

Всички плащания по проекти по САПАРД възлизат на обща стойност 280 млн. лв.

16:51 | 06.11.08 г.
Автор - снимка
Създател
Удължават срока на плащанията по САПАРД до края на 2009 г.

Европейската комисия разреши на България срокът за плащанията по предприсъединителната програма САПАРД да бъде удължен с една година, т.е. до края на 2009 г., съобщи за Investor.bg източник от Министерството на земеделието.

Съответното писмо, което към момента все още не е огласено официално, е изпратено до вицепремиера Меглена Плугчиева и националния ръководител – зам.-министъра на финансите Димитър Ивановски.

По принцип регламентът на САПАРД предвижда действието на програмата да приключи до две години след присъединяването на съответната страна към ЕС, т.е. за България – до края на 2008 г. По този начин обаче много от плащанията по сключени у нас до края на 2006 г. договори със земеделски производители щяха да останат неразплетени. Освен това плащанията по САПАРД се извършват не авансово, а само след изпълнение на съответния проект и неговия одит, като първоначално средствата се изплащат от националния бюджет, след което се възстановяват от ЕС.

Наскоро от ЕК разрешиха спрените плащания по проекти по САПАРД от националния бюджет да бъдат възстановени. Всички плащания по проекти по САПАРД възлизат на обща стойност 280 млн. лв.

Експерти от бранша коментираха за Investor.bg, че е възможно удължаването да срока на действието на САПАРД да означава, че ЕК възстановява и европейските плащания към бюджета по програмата, но това не е сигурно, докато не бъде обявено официално.

ЕК одобри и молбата на Румъния да бъде удължен с една година - до края на 2009 г., периодът за усвояване на средствата по програма САПАРД. Разплащателната агенция, която управлява програмата в страната, е реализирала плащания в размер на едва 5-10 на сто от отпусканите средства.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:07 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още