IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

ЕК ще плаща за модернизация на риболовните ни кораби, ако намалим флота

Ако страната ни реши да се възползва от възможността, до края на годината е необходимо да се направи план за управление на риболовния флот

14:54 | 31.10.08 г.
Автор - снимка
Създател
ЕК ще плаща за модернизация на риболовните ни кораби, ако намалим флота

Европейската комисия (ЕК) ще плаща до 60% от разходите за модернизация на риболовни кораби у нас. Това обясни днес в Созопол Антонио Гутиерес от генералната дирекция „Рибарство и морски въпроси“ към Европейската комисия.

В курортния град той се срещна с представители на фирми от бранша от областите Варна и Бургас, предаде БТА.

Гутиерес поясни, че субсидиите за плавателните съдове обаче ще могат да се използват, ако страната ни намали риболовния си флот с 30%. Това трябва да стане по силата на регламент 744/2008 на Европейската общност.

Документът важи за всички страни-членки, задължителен е, но при неизпълнението му няма предвидени санкции. По този регламент Европейската комисия ще отпусне още 600 млн. евро към парите по оперативната програма за рибарство и аквакултури.

Ако страната ни реши да се възползва от възможността, до края на годината е необходимо да се направи план за управление на риболовния флот.

Регламентът позволява модернизация и оборудване на кораби, както и унищожаване на стари и покупка на нови. Новите плавателни съдове обаче задължително трябва да са с по-малка мощност в контекста на общите действия на Европейския съюз за намаляване на риболовните усилия.

Големи компенсации се предвиждат и за тези, които окончателно се откажат от риболова и се заемат с друга дейност, обясни още Гутиерес.

Според него регламентът ще подпомогне и ще компенсира хората в бранша, които пострадаха от поскъпването на горивата в началото на лятото. От мярката, която предлага Европейската комисия, вече са се възползвали в Гърция и в Румъния.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:46 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още