IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

ЕП дава надежда за отблокиране на средствата по еврофондовете

Очакваме докладът на ЕК тази есен да вземе предвид подобренията в страната, посочва евродепутатът Херардо Галеоте

11:16 | 15.10.08 г.
Автор - снимка
Създател
ЕП дава надежда за отблокиране на средствата по еврофондовете

“Европейската комисия има готовност да отмени решението си по отпускане на средства от еврофондовете за България”, е казал испансият евродепутат Херардо Галеоте, който беше начело на делегация на Комисията за регионално развитие към Европейския парламент, посетила България преди две седмици, съобщават от Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ).

Според Галеоте „злоупотребата с фондовете не трябва да се генерализира”. Той смята, че „българското правителство и опозицията са решени да се борят с корупцията” и добавя: „Очакваме докладът на ЕК тази есен да вземе предвид подобренията в страната”.

Членовете на делегацията дадоха положителна оценка като цяло за посещението си в България, а Галеоте изрази надежда за положително развитие на въпросите по отпускане на средства от предприсъединителните фондове за страната ни ИСПА и ФАР.

В специално писмо по този повод от зам.-председателя на комисията Евгени Кирилов до министър Асен Гагаузов се казва, че: „представените материали за примери на добри практики в реализирането на проекти по предприсъединителни фондове, както и посетените по-късно обекти, осъществени с европейски средства, дадоха възможност на членовете на делегацията да добият обективна представа за хода на усвояване на европейските фондове в нашата страна”.

В началото на октомври на посещение в страната ни беше и част от комисията по бюджетен контрол на Европейския парламент (ЕП), чийто председател Нилс Лундгрен даде висока оценка на общото икономическо развитие на страната ни, но и отправи някои забележки относно усвояване на средствата от предприсъединителните програми.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:21 | 20.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още