IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Договори за над 1 млрд. лв. сключиха по оперативните програми за 4 месеца

На най-голяма стойност са договорите, сключени по ОП Транспорт – 6 договора за 494 млн. лв.

15:49 | 06.10.08 г.
Автор - снимка
Създател
Договори за над 1 млрд. лв. сключиха по оперативните програми за 4 месеца

По седемте оперативни програми за времето от май до края на септември са сключени 1479 договора на обща стойност близо 1,2 млрд. лв., съобщи вицепремиерът Меглена Плугчиева.

На най-голяма стойност са договорите, сключени по ОП Транспорт – 6 договора за 494 млн. лв. По ОП Регионално развитие са сключени 99 договора за 237 млн. лв., по ОП Конкурентоспособност – 299 договора за 194 млн. лв., по ОП Административен капацитет – 159 договора за 75 млн. лв., по ОП Околна среда – 9 договора за 1,4 млн. лв., по ОП Човешки ресурси – 689 договора за 49,8 млн. лв., а по програмата за Развитие на селските райони – 204 договора за близо 140,4 млн. лв.

Централният управляващ орган на програмите Конкурентоспособност, Административен капацитет и Човешки ресурси е готов с оценката за съответствие и другата седмица тя ще бъде изпратена в Европейката комисия, каза Плугчиева.

По останалите 4 програми изготвянето на оценката ще приключи до 7 ноември, а срокът, за който ЕК трябва да одобри националната оценка или да изпрати своя мисия за оценка, е 3 месеца.

Има напредък по отношение на прозрачността и по-бързата оценка на проектите по предприсъединителните програми ФАР, ИСПА и Сапард, каза Плугчиева. Другата седмица в ЕК ще бъдат изпратени докладите с проверките по ФАР, включително и заключенията на одитните компании KPMG и Deloitte.

В момента в Държавен фонд Земеделие има направени 656 заявки за плащания по Сапард, като месечно се обработват 60-70 проекта.

Относно забавянето по оперативните програми Плугчиева подчерта, че то е особено осезаемо при Агенцията по рибарство и аквакултури, където тепърва започва оценката за съответствие. Не вървят гладко нещата и при Национална агенция Пътна инфраструктура. Там е приключило преструктурирането, но се бави изготвянето на апликационните форми за магистралите Струма и Марица.

Необходима по-голяма активност от страна на Министерство на околната среда и водите по отношение на ОП Околна среда, посочи Плугчиева. Тя съобщи, че днес програма Jaspers е одобрила апликационната форма на проекта за софийското метро, който е на стойност 296,5 млн. евро.

Зам.-министърът на финансите Любомир Дацов съобщи, че с вицепремиера е обсъждан и въпросът за ускоряване влагането на публични средства в инфраструктура, тъй като заради световната финансова криза има отлив на средства от частния сектор.

Дацов прогнозира, че икономическият ръст на страната ни за следващата година ще намалее с 1,5-2 процентни пункта, като се има предвид, че за тази година се очаква той да възлезе на около 7 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:36 | 21.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още