IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

МРРБ започва набирането на проекти за финансиране укрепването на свлачища

Схемата е насочена към ограничаване на щетите за населението чрез предотвратяване на свлачищните процеси

14:27 | 02.10.08 г.
Автор - снимка
Създател
МРРБ започва набирането на проекти за финансиране укрепването на свлачища

Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) обявява процедура за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по Оперативна програма „Регионално развитие” 2007-2013 за „Подкрепа за изграждане и укрепване на дребномащабна инфраструктура за предотвратяване на свлачища”, съобщиха от МРРБ.

Схемата е насочена към ограничаване и максимално предотвратяване на рисковете и щетите за живота и имуществото на населението в 178-те малки общини, чрез изграждане и укрепване на малки инфраструктурни съоръжения за предотвратяване на свлачищните процеси.

Финансова подкрепа може да бъде получена за изграждане на съоръжения за понижаване на подпочвените води под нивото на хлъзгателната повърхнина (хоризонтални сондажи, събирателни шахти и др.) и за отвеждането им извън територията на свлачището; изграждане на съоръжения за отвеждане на повърхностните води извън територията на свлачището (окопи, канавки, дренажни ребра и др.).

Ще бъдат подкрепяни и ремонти и изграждане на нови съоръжения за заздравяване и конструктивно укрепяване на свлачища, вкл. повърхностно и дълбочинно отводняване.

Схемата ще подкрепя и инфраструктурни мерки за силово укрепване и стабилизиране на свлачища, като разрушаване на незаконно построени сгради и съоръжения, способстващи развитието на свлачището, разрушаване на негодни за ползване сгради и съоръжения, компрометирани поради развитието на свлачището.

Минималната сума на безвъзмездната финансова помощ за проектно предложение е 100 хил.лв., а максималната - 1 млн. лв. Крайният срок за подаване на проектни предложения е 12 януари 2009 г.

Общият размер на безвъзмездната помощ по схемата е 13,8 млн. лв., като 85% от средствата се осигуряват от Европейския Фонд за Регионално развитие, а останалите са национално съфинансиране.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:15 | 24.08.22 г.
Специални проекти виж още
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.
Финанси виж още