IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Договаряме проекти за 400 млн. лв. за регионално развитие до 2009 г.

Към момента най-активни при внасянето на проекти са общините Попово, Велико Търново и Ловеч, които са с по три проекта

11:27 | 30.09.08 г.
Автор - снимка
Създател
Договаряме проекти за 400 млн. лв. за регионално развитие до 2009 г.

Стремежът на Министерство на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) и управляващият орган по Оперативна програма (ОП) Регионално развитие е до началото на 2009 г. да бъдат договорени проекти на обща стойност около 400 млн. лв., каза за Investor.bg заместник-министърът и ръководител на управляващия орган на оперативната програма Искра Михайлова.

Тя посочи, че основните бенефициенти по тази програма са общините, но и някои министерства. Така например рамковата програма на министерството на културата е на стойност над 30 млн. лв., а рамковата програма на Агенцията по туризъм, която се очаква да бъде внесена днес и е за международна реклама, е също на стойност над 30 млн. лв.

По думите на Михайлова до момента договорените програми по програмата са за 229 млн. лв. Управляващият орган има готовност да изплати около 100 млн. лв., каза Михайлова. Тя обясни, че тези средства са заделени във връзка с авансови плащания по проекти за общините, които са на стойност 10% от стойността на проекта, а също така е възможно да бъдат направени и междинни плащания, ако евентуално някои общини докажат изпълнението на част от започнатите проекти.

Към момента най-активни при внасянето на проекти са общините Попово, Велико Търново и Ловеч, които са с по три проекта.

Като цяло най-много са проектите за рехабилитация на общинска пътна инфраструктура, но се увеличават и тези за ремонти на учебни заведения и детски градини и рехабилитация на паметници на културата. Напоследък има и проекти за рехабилитация на социална домове.

От МРРБ казаха още за Investor.bg, че до момента откритите схеми по ОП Регионално развитие, по които се приемат проекти, са на обща стойност 1,432 млрд. лв. Според индикативната програма на мини за следващата година се предвижда да бъдат открити схеми на обща стойност около 500 млн. лв.

Най-много средства – над 300 млн. лв. - са определени за приоритетната ос „Устойчиво и интегрирано градско развитие“, по която се отпускат средства по операциите: социална инфраструктура, жилищна политика и организация на икономическите дейности.

Над 100 млн. лв. пък са за приоритетната ос „Регионална и местна достъпност“, която включва най-вече достъп до устойчиви и ефективни енергийни ресурси.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:28 | 30.09.08 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още