IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Какво ни каза ЕК за магистрала Люлин

С писмо от генералния директор „Регионална политика“ на ЕК бяха спрени плащанията и по друг инфраструктурен проект

10:45 | 14.08.08 г.
Автор - снимка
Създател
Какво ни каза ЕК за магистрала Люлин

Министерството на финансите (МФ) публикува на сайта си писмото на ЕК за временно спиране на междинните плащания по два от пътните проекти, финансирани от кохезионния фонд. 

Писмото, с дата 22 юли 2008 г., е на генералния директор на генералната дирекция "Регионална политика" на ЕК Дирк Анер. Преустановени са плащанията по проектите "Магистрала Люлин - Околовръстно шосе на София до разклона за Даскалово" и "Техническа помощ за подготовката на пътни проекти по трансевропейската транспортна мрежа в България".

От ведомството на Пламен Орешарски твърдят, че в писмото се обръща внимание на три основни въпроса, по които правителството предприело мерки и изпълнява конкретни планове за действие.

По първия въпрос правителството вече е взело решение за възлагане на допълнителен одит на Фонд "Републиканска пътна инфраструктура" (ФРПИ) от страна на външна одиторска компания.

По втория въпрос е одобрен актуализиран план за действие за засилване на системите за управление и контрол на ФРПИ, като вече са изпълнени и конкретни мерки от него: приети са промени в Закона за пътищата, назначен е нов изпълнителен директор на агенцията и се работи по подзаконовите нормативни актове.

За решаването на третия проблем, поставен в писмото, правителството планира: „мерки за укрепване на системите за управление и контрол, които са отразени в актуализирания план и са част от цялостния План за изпълнение на мерките, свързани с управлението на средствата от ЕС, одобрен от Министерския съвет на 7 август т. г.“

Пълният текст на писмото до финансовия министър:

Уважаеми г-н Министър,

През януари 2008 г. Изпълнителният Директор на Фонд "Републиканска пътна инфраструктура" (РПИ) бе обвинен в конфликт на интереси. Директорът по усвояването на еврофондовете и председателят на отдела, занимаващ се с програмата ИСПА, също бяха арестувани за подкуп. В писмото ни от 24 януари 2008 помолихме Министерството на Финансите да не одобрява никакви разходи и да не подписва нови договори с бенефициент - фонд РПИ, докато резултатите от разследването не станат ясни.

От тогава българските власти предприеха няколко мерки за поправяне на ситуацията: бяха направени няколко одита, план за действие бе изготвен, започна процес за преструктурирането на фонд РПИ и бе изготвен проектозакон за конфликта на интереси. ЕК също приветства назначаването на Заместник Министър Председател отговорен за еврофондовете.
Въпреки предприетите мерки, ЕК не е достатъчно убедена, че средствата по ИСПА/Кохезионните Фондове не са изложени на риск от неправилно усвояване или измама. Трябва да се предприемат още мерки по резултатите от одитите направени във фонда.

Уведомявам ви, че съгласно чл. “H” ал. II от наредба номер 1164/1994, предлагам на комисар Хубнер да спре средствата от кохезионните фондове по следните проекти:
2001/BG/16/P/PT/004 - Магистрала Люлин - Околовръстно шосе на София до разклона за Даскалово, България
2006/BG/16/P/PA/003 - Техническа помощ за подготовката на пътни проекти по трансевропейската транспортна мрежа в България
Според ЕК, управителната структура на горепосочените проекти, т.е. фонд РПИ, не е успяла да установи стабилни системи за контрол и управление на парите от кохезионния фонд, които да отговарят на одобрените принципи и стандарти, по-специално да осигури адекватно гарантиране на законността и редовността на правилната употреба на процедури за публични поръчки.
Фонд РПИ е единствен бенефициент по цялата приоритетна ос по Оперативна Програма “Транспорт” за периода 2007-2013 г. с бюджет от повече от 1 милиард евро. Сигурен съм, че ще се съгласите, че е неприемливо да се продължат плащанията при наличието на дори най-малките съмнения за почтеността на фонд РПИ, като се има предвид размера на слабостите, които са открити при текущите проекти по кохезионния фонд, случаите на измама и конфликт на интереси.

ЕК има задължения към европейските данъкоплатци, включително и българското общество, да осигури, че бюджетът на кохезионните фондове се харчи по предназначение и всякакви възможни нередности да бъдат предотвратени, открити и поправени. Ако средства се загубят в резултат на грешка или небрежност от страна на българското правителство, то то ще бъде отговорно за компенсацията на тези средства в общия бюджет на ЕС.

За да се премахнат забраните, ЕК очаква:

Допълнителни разследвания да определят дали наистина е имало конфликт на интереси при усвояването на средствата. Да се докаже, че нито една от процедурите за снабдяване и нито един договор не са довели до злоупотреби със средства от кохезионния фонд.

Да се изготви нов детайлен план за действие на фонд РПИ, който да наблегне на всеки от недостатъците посочени от KPMG във връзка с проектите по кохезионния фонд. Този план за действие трябва ясно да показва поправителните мерки, които са решени, с точни и реалистични срокове за прилагането им. Впоследствие българските власти трябва да предоставят потвърждение на приложените мерки, така че службите на ЕК да могат да направят одит на резултатите.

Да се направи доклад с описанието на системите за управление и контрол във фонд РПИ, след като преструктурирането на фонда е приключило.
Също така се позовавам на писмото ми от 17 юли 2008 г., като представям позицията на ЕК във връзка с действията които трябва да бъдат предприети по откритията на последните одити на KPMG за случая с конфликт на интереси във фонд РПИ.

Освен това ЕК ви препоръчва властите да направят задълбочен анализ от анализиращото звено на фонд РПИ за контрола по проектите от Оперативните Програми, за които фонд РПИ е бенефициент.

Пожелавам ви успех при преструктурирането на фонд РПИ. Искам да ви уверя, че ще ви помогна с каквото и когато мога, както е било и до сега. 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:24 | 18.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още