IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

За еврофинансиране ще кандидатстват фирми с добри резултати и чисто минало

Финансирането ще става чрез възстановяване на похарчени средства посредством сложна административна процедура, включваща редица институции

16:53 | 09.10.06 г.
Автор - снимка
Създател
За еврофинансиране ще кандидатстват фирми с добри резултати и чисто минало

Бенефициентите по Оперативните програми (ОП) на Европейския съюз са публични или частни фирми, изпълняващи индивидуален проект или получаващи държавни помощи. Те следва да имат чисто съдебно досие, т.е. да не са уличени в измама или случаи, при които делата им са администрирани от съда, да са изплащали редовно дължимите от работодателя социални осигуровки, своите данъчни задължения и т.н.

Това стана ясно от отговорите на министъра на финансите Пламен Орешарски по време на провелата се днес дискусия на тема „Готовност на бизнеса и администрацията за усвояване средствата от ЕС след 1 януари 2007 г.”, организирана от „Българска стопанска камара – Съюз на българския бизнес” и Асоциацията на индустриалния капитал в България.

За да получи еврофинансиране съответната фирма освен това трябва да разполага с достатъчно средства, за да може да съфинансира част от разходите по проекта.

При оценката на потенциалните бенефициенти по време на тръжните процедури ще се взимат предвид и фактори като период на съществуване, финансови резултати, въведени в дейността стандарти и др.
 

По отношение механизма на финансиране се предвижда прилагането на т.нар. „принцип на възстановяване” на направените разходи. Това означава, че след подписването на договора за изпълнението на конкретен проект бенефициентите трябва предварително да финансират дейностите по проекта (чрез собствени средства или банков заем), като на определен период, указан в договора, те ще предоставят фактурите по направените разходи и съответните искания за възстановяване на разходите в Междинните звена (например Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия).
 

След като Междинното звено прегледа получените фактури и искания за плащане, то ги обобщава и изпраща обобщен сертификат на разходите на Управляващия орган (например Министерство на икономиката и енергетиката), който, от своя страна, преглежда получените сертификати, обобщава ги и ги изпраща на Сертифициращия орган (Дирекция „Национален фонд” в Министерството на финансите).
 

На окончателната фаза Междинните звена, след получаване на одобрение на разходите и уведомление за отпускане на исканите лимити от средства, подават платежни нареждания и възстановяват одобрените разходи на бенефициентите.
 

Предвижда се създаването на единен информационен портал (използващ за основа съществуващия до момента www.eufunds.bg ), на който ще бъде включена информация както за стратегически документи в областта на кохезионната политика, така и за наличните проекти и за условията за кандидатстване по тях.
 

Освен това за по-голяма прозрачност на процедурите се предвижда потенциалните кандидати да се насърчават и информират по-подробно, като има планове и за създаването на информационни центрове и електронно управление (e-governance) на структурните и Кохезионния фонд.
 

Приоритетните области за финансиране са „Регионално развитие”, „Развитие на конкурентоспособността на българската икономика”, „Развитие на човешките ресурси”, „Административен капацитет”, „Транспорт”, „Околна среда” и „Техническа помощ".
 

Съгласно регламентите националното съфинансиране е в размер на минимум 15% от стойността на програмите. Толкова са и индикативните предвиждания на МФ. За съфинансирането на програмите по Кохезионния фонд в момента се обсъжда предоставянето на съфинансиране в размер на 20%. Тези ресурси ще бъдат предоставяни чрез държавния бюджет. За първите три години съфинансирането на проекти на общините ще бъде гарантирано от държавния бюджет.
 

Размерът на частното съфинансиране, което ще осигуряват по своите проекти бенефициентите, зависи от типа грантова схема и прилагания за нея режим на държавна помощ, определен в Закона за обществените поръчки. Предвижда се процентът на частното съфинансиране по проектите, ориентирани към развитието на човешките ресурси, да бъде по-нисък в сравнение с проектите, ориентирани към развитието на бизнеса. По този начин се цели да се покаже по-голямата заинтересованост на бизнеса към отчитането и изпълнението на стратегическите цели на Общността, обвързани с Лисабонската стратегия, а именно: насърчаване на иновациите, използването на информационните и комуникационните технологии, опазването на околната среда и т.н.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:52 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още