„Булконс Първомай“ ООД подаде пред Министерство на земеделието, храните и горите заявление за вписване на „Лютеница Първомай“ като географско указание в Европейския регистър на защитените наименования за произход и защитените географски указания, съобщи компанията.
Производителят твърди, че неговият продукт се отличава от другите индустриални лютеници с традиционния метод на производство - пресни домати и чушки, отгледани в Горнотракийската низина, се пасират до пюрета, които се сгъстяват чрез изваряване.
За производството се използват още: рафинирано слънчогледово масло, зрял кромид лук, сол, захар, чесън или чесново брашно, кимион, черен пипер.
„Лютеница Първомай“ се произвежда в Първомай по тази технология от 1939 г.
През годините градът и землищата около него са се утвърдили като център за отглеждане на домати и чушки.
Продуктът вече е включен като отделен държавен стандарт (БДС) през 1990 г.
„Булконс Първомай“ ООД е инвестирала 5 млн. лв. в модернизиране на производствения процес за лютеница в предприятието си. Средствата са собствени и европейско финансиране по Програмата за развитие на селските райони (ПРСР). Цеховете са обновени и са закупени нови машини.