Единствената в Европа ферма за тихоокеанската сьомга заработи в началото на 2016 г. близо до София, в самоковското село Горни Окол. Наричана още кохо сьомга, рибата, според собствениците на предприятието, има ценни качества и се отглежда в екологично чиста среда.
Идеята се заражда още преди седем години в семейството на един от собствениците на Cohofarm Валери Милованов, който е и управител. По образование той е строителен инженер и до 2011 г. е имал бизнес в сферата на строителството, с който приключва и започва новото начинание с колеги и приятели.
Проектирането и получаването на всички необходими разрешителни от институциите, както и кандидатстването по европроект, отнемат около 4 – 5 години.
Кой точно вид риба да се отглежда от компанията и по каква технология - това решава консултантът по аквакултури от Канада Даниел Стечи.
„През януари 2016 г. фермата беше въведена в експлоатация и сега сме на етап реализация на продукцията“, казва Валери Милованов. Стопанството се намира изцяло в ремонтирана постройка на бившето агростопанство в селото.
Валери Милованов обяснява, че междувременно той и другите двама собственици, Георги Софиянски и Георги Стефанов, е трябвало да преодолеят много трудности и дейността да се съгласува с редица институции, включително и с БАН, тъй като в България започва вносът на нов вид риба, който не се среща тук.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
преди 7 години Сега да видим колко време ще е необходимо на тихоокеанската сьомга да се превърне в обикновен български костур или шаран. отговор Сигнализирай за неуместен коментар
преди 7 години Няма да притесним никой от вносителите с нашите 200 тона..."Мен, лично, това изречение ме притесни. Явно вече са им намекнали какво да очакват, ако развалят рахата на някой от големите вносители. Нема се оправим. отговор Сигнализирай за неуместен коментар
преди 7 години Точно така, да не се меси. Не както в случая да плаща поне 50% от инвестицията. Може да е по-голям процент и субсидира не пряко България а ЕС, но са все пак с нашите пари. Другото име на тази риба е куча сьомга. В миналото е използвана за храна на кучетата. отговор Сигнализирай за неуместен коментар
преди 7 години Изглежда като добра идея и бизнес начинание. Остава само държавата да свърши най-важното - да не се меси. И да не четем отново за корупция и т.н. отговор Сигнализирай за неуместен коментар