IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Милен Керемедчиев: 2017 г. ще бъде преломна за ЕС

Българите имат повече доверие на европейските институции, отколкото на собствените, заяви бившият зам.-министър на външните работи

10:25 | 05.01.17 г. 3
<p>
	<em font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Снимка: архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: архив, Ройтерс

2017 г. ще бъде преломна за Европейския съюз, каза пред Bloomberg TV Bulgaria бившият заместник-министър на външните работи Милен Керемедчиев.

Той коментира, че за 10-те години еврочленство на България се виждат икономическите ползи и направените инвестиции.

Според него въпросът е там, че страната спечели малко в политически план.

По думите му в преговорния процес България е заела позицията "Yes, sir", одобрявайки всяка една директива на европейските чиновници.

Това обаче се поддържа от българските граждани, каза той. „Българите имат повече доверие на европейските институции, отколкото на собствените“, допълни Керемедчиев.

„Мониторингът в първите години на еврочленство имаше дисциплиниращ ефект. Проблемът е, че Европа вече не е същата. Разделението в Европа достигна своя апогей и той ще получи своя катарзис тази година. 2017 г. ще бъде преломна за ЕС, защото предстоят много важни избори, които предвещават буря“, коментира Керемедчиев.

Според него предстои капсулиране на държавите и възстановяване на границите.

Той отправи критики към решението на Кристалина Георгиева да напусне поста си като еврокомисар. Следващият български комисар по думите му ще получи части от ресори на други комисари, което ще го постави в слаба позиция, без да има възможност да въздейства върху Европейската комисия.

Вижте още във видеото:

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:04 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 1
ing5rov
преди 7 години
Ми аресвай си ги ...земи си ги у къщи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 0
khao
преди 7 години
Мише, Меркел представителка на коя европейска институция е ? :):)иначе човека е прав ... аз лично съм така. Ония са некадърни, и нашите са некадърни, но за сметка на това крадливи и нагли :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 2
ing5rov
преди 7 години
"Това обаче се поддържа от българските граждани, каза той. Българите имат повече доверие на европейските институции, отколкото на собствените, допълни Керемедчиев."Аха , баш тъй ша да е... Не вярвам на Боко , ама вярвам на Меркел...ашколсун !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още