IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България със съществена роля при преговорите за Brexit

Лидерите на ЕС определиха процедурата след активацията на чл. 50 от Великобритания

11:04 | 16.12.16 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: <em>архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Европейските лидери определиха процедурата, която ще бъде следвана, след като Великобритания активира чл. 50 от Договора за ЕС. Това беше направено по време на работна вечеря на 27 държави от общността, на която не беше поканена Великобритания.

Срещата беше определена като неформална. Разписаната процедура е публикувана на страницата на Съвета.

Великобритания заяви, че ще подаде нотификация за напускането на ЕС в края на март 2017 година. Веднага след това Европейския съвет ще приеме насоки, които да определят рамката на преговорите. Преговорите от името на ЕС ще се водят от Мишел Барние, но с цел подобряване на прозрачността в екипа може да бъдат включвани и представители на страната, която ще е ротационен председател на общността, когато се водят преговорите.

Според графика България ще застане начело на ЕС в първата половина на 2018 година, което означава, че и страната ни може да има водеща роля при преговорния процес. Според очакванията преговорите за излизането на Великобритания от ЕС ще отнемат около две години.

Преговарящите от името на ЕС ще дават редовна информация на европейските депутати, а председателят на Европейския парламент ще може да отправя своите послания в началото на заседанията на Европейския съвет, става ясно още от разписаната процедура. 

Темата за Brexit можете да следите тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:12 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 0
Mavi Goz
преди 7 години
Добри пари ше паднат...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 1
Vesko94
преди 7 години
Това ротационно председателство си е чиста смешка на ЕС. Кой наивник си мисли, че политиката на Съюза може да се прави в София или Братислава например? Пълна глупост! Цялата тази бюрократщина само ще глътне едни милиони, от които няма да спечелим нищо.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 2
majnata
преди 7 години
Чувството за хумор сутрин е хубаво нещо !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още