IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Политолог: За България е важно преговорите по Brexit да минават през ЕК

При двустранни сделки страната няма много тежест, казва анализаторът Ивайло Яйджиев

12:12 | 15.08.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

За България е важно преговорите по Brexit да бъдат канализирани през Европейската комисия (ЕК), тъй като при двустранни сделки страната няма много тежест. Това каза пред БНР Ивайло Яйджиев, старши изследовател в Института по европейски политика в България и докторант в Оксфорд.

Той коментира, че досега България не е заявила много ясна позиция по излизането на Великобритания от ЕС. И уточни, че Brexit е маратон, а не спринт.

Това е процес, който ще продължи три, четири, а може и пет години, в зависимост от това колко ще се забави активирането на чл 50. Затова е необходимо да имаме специален екип във външно министерство, заяви политологът, който няма информация там да има такава позиция към момента. 

„Ние сме първият председател на Съвета на ЕС извън еврозоната след Brexit. В процеса на излизане голямата въпросителна е ролята на ЕК спрямо държавите членки. Тереза Мей логично се опитва да играе на двустранни преговори – тя посети Германия, Фарнция и Италия, а после Словакия и Полша“, каза Яйджиев.

Според него България може да защити позициите си при преговорите, ако успее да се коалира с около осем държави, достатъчни за блокиращо малцинство.

„Ако изградим роля по средата между западноевропейските държави и Вишеградската четворка, която е срещу ЕК, процесът може да се развие в по-изгодни за нас рамки“, смята Ивайло Яйджиев.

Той посочи два приоритета за страната ни при преговорите - свободата на движение, тъй като на Острова има около 65 хиляди българи, както и бъдещето на структурните фондове.

Според него с излизането на Великобритания от Общността се създава риск за Европа на много скорости, при което България едва ли ще е сред най-бързите.

„Има все повече търкания между подкрепящите Brexit и Тереза Мей. Тя скоро ще установи, че нейният политически меден месец е свършил и ще трябва да се справя с една много по-агресивна политическа среда“, прогнозира анализаторът.

Темата за излизането на Великобритания от ЕС можете да следите тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:19 | 31.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още