IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Л. Иванов: Да не се оплакваме, а да се мобилизираме за председателството на ЕС

Процедурите по обжалване на обществени поръчки могат да спънат председателството, смята отговорникът за подготовката на страната

10:23 | 09.08.16 г.
Л. Иванов: Да не се оплакваме, а да се мобилизираме за председателството на ЕС

България не трябва да се оплаква от промяната в периода, в който ще бъде ротационен председател на ЕС – в първата половина на 2018 година, вместо във втората, а да се мобилизира, за да може да си свърши работата.

Това призова Любомир Иванов, който е натоварен с отговорността да подготви страната ни за председателството на общността, пред БНТ. Промяната в датите се налага след решението на Великобритания да напусне ЕС.

Ролята на председателя на ЕС е важна, особено когато има разногласия между Европейската комисия (ЕК) и отделни държави. Тогава е важно умението да бъде намерен консенсус и да се „върви напред“, а не да се връщаме на същата тема в рамките на следващото председателство, допълни още Иванов.

От съществено значение е административният капацитет и създаването на работни групи, които реално изработват политиките, приемани на министерско ниво, подчерта той.

Дипломатът се оплака от текстовете в Закона за обществените поръчки и по-точно процедурата по обжалване на търговете. Той има опасения, че обжалване на обществена поръчка, свързана с председателството – за ремонтни дейности и закупуване на автомобили, например, може да спъне подготовката. Иванов увери обаче, че процедурите по търговете, свързани с обществени поръчки, ще бъдат напълно прозрачни.

Три ще бъдат основните обекти, в които ще се провеждат мероприятията по председателството – НДК, зала „Св. София“ и резиденция „Бояна“. Според Иванов всички те са „строени отдавна“ и имат нужда от реновиране и „европеизиране“. За ремонта на НДК вече бяха отпуснати 17 млн. лева. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:22 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още