IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК е прекъснала временно плащания по две от мерките на ПРСР

Ако не бъдат открити нередности, отложените суми ще бъдат изплатени на по-късен етап, обясняват от Еврокомисията

15:29 | 15.06.16 г.
Автор - снимка
Редактор
ЕК е прекъснала временно плащания по две от мерките на ПРСР

Плащания по две от мерките на Програмата за развитие на селските райони /ПРСР/ в момента са прекъснати поради съмнения относно тяхното приложение. Това се посочва в изявление на говорителя на ЕК за земеделието и развитие на селските райони Даниел Росарио във връзка с постъпили запитвания в Европейската комисия от редица български медии по отношение на актуалното състояние на Програмата. 

Сумите, за които става въпрос, са много малка част от 2,3 милиарда евро, които България ще получи за развитие на селските райони в настоящия финансов период.

Прекъсванията и отлаганията на плащания са временни мерки от превантивен характер и ако не бъдат открити нередности, отложените суми ще бъдат изплатени на по-късен етап, обясняват от ЕК. 

Европейската комисия провежда редовни одити във всички страни членки, за да осигури правилното управление на европейските фондове, се посочва в изявлението, цитирано от БТА.

Плащанията по ПРСР в България продължават на регулярна основа, така както са планирани. В момента Европейската комисия обсъжда въпроса с българските власти според обичайната и нормална процедура. Ясна представа за размера на финансовите корекции, които могат да се наложат, ако въобще има такива, ще може да се получи само след като бъде завършена тази процедура, подчертават от ЕК.

Сумите, за които става въпрос, са значително по-ниски, от това, което беше представено в някои медии, се посочва още в изявлението.

Около състоянието на селската програма възникнаха съмнения, след като лидерът на БСП Корнелия Нинова показа документ от ЕК и заяви, че сумата от 1,1 милиарда евро от ПРСР е спряна заради грешки в обществените поръчки, незаконосъобразни разходи и твърде късно конструиране на сертифициращия орган. Европейската комисия няма да разплати на България 1,1 млрд. лева по Програмата за развитие на селските райони, твърди Нинова.

Министерството на земеделието категорично отрече това и настоя, че средствата, които са разплатени по проекти за 2015 г., вече са възстановени от Брюксел.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:13 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още