IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕП призовава България да възстанови по-бързо неправомерно ползвани пари на ЕС

Възстановяването на средства от четири държави в ЕС по линия на Европейския фонд за земеделието е под общото средно ниво

10:48 | 07.03.16 г. 1
ЕП призовава България да възстанови по-бързо неправомерно ползвани пари на ЕС

Европейският парламент (ЕП) призовава България да подобри възстановяването на парите от Европейския съюз (ЕС), използвани с измама. Това е записано в годишния доклад за 2014 г. за защита на финансовите интереси на ЕС и борбата срещу измамите с европейския бюджет, съобщава БТА.

Документът ще бъде обсъден от ЕП днес на започващата седмична сесия в Страсбург.

В доклада ЕП призовава България, Франция, Гърция и Словакия да подобрят значително своите резултати във възстановяването на неправомерно използвани европейски средства.

Възстановяването на средства от държавите в ЕС по линия на Европейския фонд за земеделието е под общото средно равнище. До края на 2014 г. не са възстановени дори и половината от средствата по случаите на нередности, разкрити през 2009 г., посочва се в документа.

Парламентът посочва големите разлики във възможностите на отделните държави за възстановяване на средства от неправомерните плащания, разкрити в областта на общата селскостопанска политика.

В доклада е изразена загриженост от това, че 2014 г. е била третата поредна година, през която се отчита увеличение на броя на случаите на нередности, свързани с измами, както и четвъртата поредна година, през която е отбелязано увеличение на броя на случаите на измама, докладвани в областта на развитието на селските райони.
Европарламентът обявява, че е необходимо по-бързо възстановяване на средствата.

Същевременно ЕП приветства това, че през 2014 г. всички служби на Европейската комисия (ЕК) са разработили и приложили свои стратегии за борба с измамите. Евродепутатите приветстват приемането на национални стратегии за борба с измамите в България, Гърция, Хърватия, Малта и Словакия и призовават ЕК да следи отблизо за тяхното прилагане.

Утре парламентът в Страсбург ще обсъди доклад за положението на жените бежанци в ЕС. Според евродепутатите е необходимо да има безопасни и законни пътища към ЕС за онези, които бягат от конфликти и преследване. ЕП изразява дълбока загриженост, че жени и деца прибягват до проституция, за да събират пари да платят на каналджиите и така да продължат пътуването си в търсене на убежище в ЕС.

В проекта на резолюцията е отправен настоятелен призив всички държави от ЕС да намалят максималната продължителност на задържане на мигрантите, на които не е предоставен статут на закрила, преди те да бъдат върнати там, откъдето са дошли.

В сряда ЕП ще обсъди годишните доклади за напредъка на Македония и на Черна гора по пътя им за присъединяване към ЕС.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:45 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 6 rate down comment 2
ing5rov
преди 8 години
"...парите от Европейския съюз (ЕС), използвани с измама. "Не може да бъде ! Куневааа...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още