IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Предприемачеството сред жените ще се подкрепя и по европрограма

Жените собственици на фирми у нас са 30% от всички предприемачи

12:11 | 17.02.16 г. 1
Предприемачеството сред жените ще се подкрепя и по европрограма

Министерството на икономиката разработва стратегия за насърчаване на женското предприемачество съвместно с организациите на жените предприемачи. Това обяви министърът на икономиката Божидар Лукарски днес при откриването на икономически форум „Предизвикателствата пред българската икономика“.

Подкрепата за жени предприемачи Министерство на икономиката (МИ) осъществява чрез заложените мерки в плана за действие „Предприемачество 2020 – България”, част от стратегията, съобщават от икономическото министерство.

Лукарски призова организациите на жени предприемачи да участват активно в разработването на документа, за да не остане той само на хартия, а да се превърне в работещ механизъм за подкрепа. 

В стратегията ще се заложат мерки за увеличаване на броя на жените предприемачи и за укрепване на организациите и мрежите в подкрепа на женското предприемачество. В документа ще бъдат разписани конкретни мерки като обучение, наставничество, даване на гласност на проблемите на жените предприемачи и съдействие за решаването им.

„Мнозина смятат, че светът на бизнеса принадлежи на мъжете, но аз съм убеден, че без предприемчивия и иновативен дух на жените картинката на световната икономика щеше да е доста по-бедна на новаторство и идеи“, каза министърът на икономиката.

Той цитира данни на националната статистика, според които в последните години се наблюдава плавно увеличаване на дела на жените предприемачи. Жените собственици на фирми у нас са 30% от всички предприемачи. „В това отношение България е на средното за ЕС ниво, където делът на жените предприемачи също е около 30%. Целта на политиките ни е да увеличим този процент“, каза той.

По линия на Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“ също се предвижда подкрепа за идеи, които да се реализират от жени-предприемачи, стартиращи собствен бизнес.

 



 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:38 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
ing5rov
преди 8 години
А за гейовИте преференции ше има ли ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още