IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС с първа програма за сътрудничество между Балканите и Средиземноморието

Управляващ орган на програмата е гръцкото икономическо министерство

17:42 | 28.09.15 г.
ЕС с първа програма за сътрудничество между Балканите и Средиземноморието

Европейският съюз одобри първата програма за трансгранично сътрудничество на Балканите и Средиземноморието, съобщиха от Европейската комисия.

Целта е повишаването на конкурентоспособността на региона чрез предприемачество и иновации, както и опазването на околната среда.

Финансовият ресурс на програмата е общо 40 млн. евро, от които 28 млн. евро от Европейския фонд за регионално развитие, 5 млн. евро от Инструмента за предсъединителна помощ и национално съфинансиране.

Ще бъдат финансирани до 85% от разходите за дейности на партньорите по проекти. Основно това ще бъдат проекти на малки и средни предприятия за въвеждане на иновации, установяването на връзката между бизнеса и образованието и създаването на условия за обмен между всички участващи региони.

Пет са държавите, които обхваща програмата – три от ЕС (Гърция, България и Кипър) и две държави, кандидати за членство в общността – Албания и Македония.

За управляващ орган на новата програма е определено гръцкото министерство на икономиката, инфраструктурата, мореплаването и туризма.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:57 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още