IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Готови са обекти от водния цикъл на Панагюрище за 56 млн. лв

Изградена е нова пречиствателна станция за отпадъчни води, подновена е ВиК мрежата в града

17:06 | 06.08.15 г.
<p>
	Екоминистърът Ивелина Василева откри подновената ВиК мрежа на Панагюрище.<em> Снимка: БТА</em></p>

Екоминистърът Ивелина Василева откри подновената ВиК мрежа на Панагюрище. Снимка: БТА

Обекти от водния цикъл на Панагюрище за 56,6 млн. лв. откри днес министърът на околната среда и водите Ивелина Василева. Те са изградени със средства по ОП „Околна среда“ 2007-2013 г.

Изградена е нова пречиствателна станция за отпадъчни води, която ще обслужва 18 хил. души, положена е близо 60 км линейна инфраструктура – 33,1 км канализация и 24,6 км водопровод, подновена е ВиК мрежата в града.

„С този проект проблемите, свързани с остарялата ВиК инфраструктура на града остават в историята, а изливането на отпадъчните води директно в река Панагюрска Луда Яна спира“, каза министърът.

По думите й инвестицията ще повиши стандарта на живот в Панагюрище, ще допринесе за развитието на икономическите дейности на територията на общината и за привличането на нови инвестиции. Ще бъде подпомогнато опазването на околната среда.

По старата водопреносна мрежа загубите на питейна вода са достигали почти 60%, системни проблеми създавало и състоянието на канализационната инфраструктура, строена в периода 1960 -1975 г. Липсата на пречиствателна станция за отпадъчни води е водела до замърсяване на околната среда.

С изграждането и модернизацията на подземната инфраструктура се създава възможност за реализирането на други проекти за подобряване на градската среда по интегриран начин.

Към момента на територията на община Панагюрище по ОП „Околна среда“ се изгражда и съвременна регионална система за управление на отпадъците, с което напълно ще гарантира спазването на всички европейски екологични изисквания.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:03 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още