IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

290 млн. лв. са инвестирани по програма "Околна среда" в Пловдивско

В областта се изграждат 6 нови пречиствателни станции и близо 360 км мрежа

12:57 | 19.07.15 г.
290 млн. лв. са инвестирани по програма "Околна среда" в Пловдивско

290 млн. лева са инвестирани по Оперативна програма „Околна среда” в област Пловдив. Това каза министърът на околната среда и водите Ивелина Василева по време на откриването на пречиствателна станция в Кричим, предаде агенция „Фокус”.

„Изпълняват се 30 проекта в секторите води, отпадъци и биоразнообразие. Изграждат се 6 нови пречиствателни станции и близо 360 км мрежа. Продължаваме да инвестираме и през новия програмен период”, уточни министър Василева.

„Едни от първите проекти, с които ще започнем, отново са проекти от региона – за Асеновград и Пловдив. Това са съвместните усилия на местната власт, на държавната власт, на хората, за да вървим напред в изграждането на така необходимата базисна инфраструктура”, каза още министър Василева.

Тя посочи, че 32 млн. лева са вложени за това да се постигне пълна завършеност на инфраструктурата в Кричим.

„Преди да се реализира този проект, загубите на вода по водопроводната мрежа бяха близо 77%. Само 40% от жителите на града имаха канализация. Всички отпадъчни води се заустваха в старата река и съответно в река Въча. Сега вече имаме изцяло новоизградено, работещо съоръжение, което да пречиства всички отпадъчни води събрани на 100%. Имаме рехабилитирана мрежа – новоизградена, общо 50 км. Това е проект, който в голяма степен подпомага развитието на региона, защото по време на изпълнението му бяха създадени 77 работни места временни и 6 постоянни”, уточни министърът на околната среда и водите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:20 | 19.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още