IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европарите за биоземеделие са пет пъти повече през новия програмен период

Според бранша обаче липсва цялостна концепция за развитие на сектора

16:38 | 15.07.15 г. 5
Европарите за биоземеделие са пет пъти повече през новия програмен период

Биопроизводството е приоритет на Министерството на земеделието и това се доказва, както със схемите по директните плащания, така и чрез мерките по ПРСР 2014-2020 г. и предимствата, които получава секторът при кандидатстване, заяви зам.-министърът на земеделието Васил Грудев по време на кръгла маса “Производство и маркетинг на български биопродукти”, организирана от Българската стопанска камара, съобщават от камарата.

Бюджетът за отглеждане на биопродукти е пет пъти по-висок от този през предишния програмен период – от 33 млн. евро се увеличава на 152 млн. евро, посочи Грудев. За първи път се предвижда и финансиране на биоживотновъдството – предвидени са мерки като пасторализъм, опазване на застрашени от изчезване местни породи, биологичното животновъдство и други.

Основен проблем пред българските биопроизводители е преработката на продуктите и липсата на комплексен подход за тяхното развитие. Едва 10% от биопродуктите остават на българския пазар, а останалите се изнасят за страните от Западна Европа. 

Основен проблем за биоземеделието е добавената стойност - в България не се извършва преработка на биопродукти, а оттам и предлагането е ниско, изтъкна проф. Димитър Хаджиниколов, председател на Фондация ФАЕЛ. Освен това, почти липсват маркетингови проучвания и активности. Проф. Хаджиниколов подчерта липсата на комплексен подход към биопроизводството.

Албена Симеонова, съпредседател на Българска асоциация „Биопродукти“ посочи, че липсата на цялостна концепция за развитие на биоземеделието е предпоставка за липсата на интерес към него. Налице е и недостатъчна информираност относно възможностите за подпомагане на биопроизводството. Според Стоева е необходимо няколко министерства да работят в синхрон по отношение на политиките за насърчаване и развитие на биоземеделието. В тази връзка тя отправи предложение от името на асоциация „Биопродукти“ да се въведе изискване по 5% от храните за деца и ученици да са с биопроизход, като по този начин ще се насърчи употребата на биопродукти.

Проф. д-р Христина Янчева, зам.-ректор на Аграрен университет – Пловдив, предложи професията „Биологично земеделие“ да бъде обявена за защитена, тъй като вече втора година пловдивският Аграрен университет не успява да събере нужния брой кандидати за специалността „Биоземеделие“.

 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:10 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 0 rate down comment 0
Бойка
преди 9 години
2. Подмярка 4.1. Писане на НАРЕДБА 9 за прилагане на подмярка 4.1 Инвестиции в земеделски стопанства от мярка 4 Инвестиции в материални активи от Програмата за развитие на селските райони за периода 2014 2020 г. в пълно информационно затъмнение, като актуализираните варианти присъстваха единствено на флашката на държавен експерт Вл. Цв. от МЗХ и на мейлите на В. Грудев. Събиране на формални работни групи, на които само се запознават членовете на работните групи за предварително взети решения, като последните корекции са изпращани до тях в деня на работната група , което ги лишава от време за вземане на решения и писане на становища.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 0 rate down comment 0
Бойка
преди 9 години
1. В последния работен ден на февруари в Държавен вестник беше обнародвана мярка 11 за Биологично земеделие от Програмата за развитие на селските райони за периода 2014 2020 г.Странното е, че наредбата за биоземеделие не беше обнародвана по-рано, защото в нея за първи път и по изключение се даваше възможност само за тази година желаещите фермери, които искат да започнат биопроизводство, да сключат договор с контролиращите лица до 1 март 2015 година вместо досега прилагания срок 31 декември на предходната година.Фактът, че наредбата беше обнародвана на 27-ми февруари на практика обезсилва тази преференция, защото малка част от стопаните са знаели, за да успеят да се подготвят.От тази преференция на практика се възползваха земеделски производители, които не са имали идея да правят реално биологично производство, а с цел получаване на по-висок интензитет по Подмярка 4.1., както и повече точки, което само по себе си е изкуствено заобикаляне на правилата с цел получаване на предимство.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 0
puntina
преди 9 години
По-конкретно, тя е обвинявана в това, че симулира тежко белодробно заболяване и благодарение на общественото си положение на изпълнителен директор на Фондация за екологично образование и обучение (ФЕОО) и зам. председател на Зелената партия (ЗП) тя организира огромни дарителски кампании за лечение, което всъщност не й е нужно. Дали е имало някакъв резултат и изобщо разследване по този случай не е сигурно, тъй като въпросната госпожа продължава да се представя като коментатор по различни медии и като особено благонадежден защитник на институциите в България.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 0
puntina
преди 9 години
Защитата на Симеонова всъщност идва много на място, за да успокои духовете на земеделците и да потули случаят пред медиите. В действителност има данни, че г-жа Симеонова е директно назначена за официален защитник на Васил Грудев и същевременно за троянски кон сред останалите земеделски асоциации. Нейната задача е да неглижира притесненията и типично в неин стил да се погрижи за личното си финансово и обществено благосъстояние. Биопроизводителката не веднъж е имала проблеми със свои колеги във връзка със други схеми за източване на средства. От опита й в политиката в средите на зелените партии, освен място в изборните листи, Симеонова приключва и със сигнал срещу нея в прокуратурата. Председателят на Зелената партия в България Александър Каракачанов подава сигнал до Софийска районна прокуратура, като обвинява Симеонова в огромни измами от личен характер. По-конкретно, тя е обвинявана в това, че симулира тежко белодробно заболяване и благодарение на общественото си положение на изпълнит
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 0
puntina
преди 9 години
В България абсурдите следват един след друг и изглежда това не изненадва никого. След като наскоро Асоциацията на агроекологичните земеделски производители алармира, че МЗХ не взема мерки за лоши практики и вероятно източване на направление на Мярка 10 Агроекология и климат" от Програмата за развитие на селските райони (2014-2020 г.), техни колеги рязко скочиха в защита на огромните милиони, които отиват за гъските.Албена Симеонова, председател на Българска асоциация биопродукти излезе с изявление, че всичко е наред и повод за притеснение няма. Демонстрираното спокойствие от страна на Симеонова, обаче, е изцяло на база на уверенията на зам. министъра на земеделието Васил Грудев. Изненадващото спокойствие на председателката на БАБ озадачава доста, тъй като тя действително не намира за необходимо да посочи друг довод освен уверенията на зам. министъра, за който, обаче има съмнения, че активно участва в схемата за източване на въпросната мярка.Защитата на Симеонова всъщност идва много
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още