IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Специална оперативна програма ще помага на малкия бизнес у нас

102 млн. евро ще бъдат разпределени по новата програма, за да се подобри достъпът до външно финансиране на МСП

11:23 | 02.07.15 г. 1
Специална оперативна програма ще помага на малкия бизнес у нас

Повишаването на конкурентоспособността на малките и средните предприятия (МСП) у нас ще бъде една от основните цели на новата Оперативна програма „Инициатива за МСП“. Проектът на програмата е качен за обсъждане в Портала за обществени консултации.

По оперативната програма ще бъдат разпределени 102 млн. евро от Европейския фонд за регионално развитие чрез финансови посредници (банки), става ясно още от предложението. През юни 2015 година вече са водени преговори със седем банки във връзка с плановете на правителството да предложи този по своята същност гаранционен инструмент в помощ на малкия бизнес.

Специфичните цели, които си поставят авторите на проекта, е до 2023 година 55% от малкия бизнес в страната успешно да са получили финансиране чрез банков заем. Базовата година за сравнение е 2010 година, когато 42,5% от малките предприятия у нас са получили кредитиране.

След подобреното финансиране очакванията са производителността на МСП - съотношението добавената стойност по факторни разходи/заето лице, да се повиши до 19,3 пункта, спрямо 16,8 през базисната в случая 2012 година.

Нуждата от изготвянето на оперативната програма се мотивира с доклад на Европейската комисия, според който заради икономическата криза през 2009 година 37% от МСП са намалили броя на служителите си, а 22% - трудовите възнаграждения. Проучванията показват още, че 22% са отложили инвестиционните си планове.

В периода 2010 – 2011 година 45% от представителите на малкия бизнес у нас са изпитвали затруднен достъп до външно финансиране, а в същото време 86% от тези предприятия съобщават за недостатъчно финансиране за пълното осъществяване на необходимите им инвестиции.

По тази причина и българското правителство възнамерява да използва инструмента – новата оперативна програма, за кредитни гаранции без таван на загубите в портфейла от кредити като основно средство за улесняване на достъпа до външно финансиране за всички предприятия.  Така ще бъде увеличена производителността, иновациите, конкурентосособността на нови пазари при предприятията.

Като цяло това ще има положителен ефект относно създаването на работни места и подобряването на благосъстоянието.

Управляващ орган по новата програма ще бъде Главната дирекция „Европейски фондове за конкурентоспособност“ към Министерството на икономиката. Контрол върху разпределението на средствата ще упражнява финансовото министерство посредством Изпълнителната агенция „Одит на средствата от Европейския съюз“. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:34 | 08.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

1
rate up comment 11 rate down comment 0
misanthrope
преди 9 години
Абе само на мен ли ми се струва или тази програма е всъщност в помощ на банките а не на МСП.Значи аз го разбирам като "ЕС ще даде на банките 102 милиона евро, които банките да раздадат на МСП във вид на кредити" Тоест, БАНКИТЕ са тези, които ще получат ресурс за да го превъртят и да събират на негов гръб такси и лихви. МСП ще получат КРЕДИТ и ще го връщат после.Аман от демагогия
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още